Povara fiscala generata de taxa clawback sufoca industria farma, producatorii de medicamente generice fiind nevoiti sa concedieze 300 de persoane in 2014 si sa amane proiectele de investitii si dezvoltare, explica Laurentiu Mihai, director executiv al APMGR (Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania), la emisiunea WALL-STREET 360, realizata in parteneriat cu Farmexpert.

Planurile de investitii si dezvoltare sunt amanate in industria farma, pe fondul unor presiuni din partea statului, privind taxa pe clawback, care ingreuneaza practic mentinerea producatorilor pe piata.

Practic, exista o nesiguranta privind "nota de plata" de la un trimestru la altul, ceea ce duce la tergiversarea planurilor de dezvoltare in domeniu, arata Laurentiu Mihai, director executiv APMGR. "Ne intoarcem la 180 de grade, dand oameni afara de unde aveam aprobate deja zeci de milioane de euro ca investitii pentru dezvoltare", completeaza el.

Situatia grea a industriei farma este una des intalnita in Europa, insa in Romania se adauga si discriminarea absurda la care este supusa industria de generice prin aplicarea taxei claw-back. "Platitorul de claw-back nu stie, de la un trimestru la altul, cat va avea de plata (...) Taxa e gandita sa acopere diferenta dintre consumul real si o valoare absolut arbitrara, fixata de autoritati la 1,5 miliarde lei pe trimestru", spune directorul executiv APMGR.

Peste 1.300 de medicamente, din care jumatate produse in Romania, au disparut de pe piata.

In 2014, APMGR avertiza ca producatorii de medicamente generice vor fi nevoiti sa faca disponibilizari de 200 de persoane pana la sfarsitul anului. Pana in prezent s-au concediat deja 300 de persoane din acest sector. "S-a incercat orice inainte de a se ajunge la concediere. Din pacate, aici am ajuns, pentru ca povara fiscala e atat de puternica pe producatorii de generice, incat nu numai ca a trebuit sa scadem nivelul operatiunilor din Romania, dar in acelasi timp, peste 1.300 de medicamente, din care jumatate produse in Romania, au disparut de pe piata", detaliaza Laurentiu Mihai.

Taxa clawback, o prevedere legislativa intens disputata in ultimii ani, ea fiind creata in 2009. Ea a ajuns o povara fiscala pentru industria farmaceutica, care a adus contributii de un miliard de dolari la bugetul Sanatatii in ultimii doi ani. Ea s-a instituit ca mecanism singular prin care se acopera deficitul din sistemul de sanatate.

Seria de emisiuni de business WALL-STREET 360 din saptamana 9-13 februarie este dedicata industriei farma. Proiectul VIDEO este realizat in parteneriat cu distribuitorul de medicamente Farmexpert. Urmareste emisiunea WALL-STREET 360 pentru raspunsuri, recomandari si analize din partea mai multor CEO din industria farma.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »


Setari Cookie-uri