Padurea trebuie pastrata pentru ca exploatarea terenului forestier poate aduce profit de sute de mii de euro. La vinzare, un hectar de padure valoreaza sub 10.000 de euro
Nu este momentul potrivit pentru a vinde padurea. Cei care se aleg cu o suprafata oarecare de padure dupa procesul de retrocedare ar trebui sa tina cont de posibilitatile de exploatare a acesteia inainte de a lua decizia de a o vinde. Terenurile forestiere ar putea deveni o piata foarte interesanta dupa finalizarea retrocedarilor. Multi dintre cei care dobindesc un hectar de padure se intreaba cum sa procedeze: sa-l pastreze sau sa-l vinda.

In acest moment, pentru multi exista tentatia de a vinde terenul. Totusi, este destul de multa liniste pe aceasta piata pentru ca nu orice padure are cautare. Sint interesante terenurile forestiere din jurul oraselor. Pentru acestea sint destul de multi clienti dornici sa le cumpere pentru a-si construi case. Problema este ca in aceste paduri se poate ridica o locuinta doar in anumite conditii destul de restrictive, dar se poate totusi construi. Majoritatea suprafetelor de padure sint insa situate in zone mai putin cautate. Terenuri forestiere sint mai ales in zone de munte si de deal, departe de zonele locuite si de interesul cumparatorilor. Astfel, in acest moment vinde cine poate, ne-a declarat Viorel Marinescu, director general in Ministerul Agriculturii.

80% din profit din exploatarea lemnului

Aceasta situatie nu ar trebui sa-i ingrijoreze totusi pe cei care au paduri si nu le pot vinde. Pe termen mediu si lung este mai profitabil sa pastrezi padurea decit sa o vinzi. De aceea, specialistii recomanda proprietarilor sa nu se grabeasca sa instraineze padurea pentru ca poate deveni in timp mult mai valoroasa. Aceasta intrucit sa fii proprietar de padure nu este foarte greu, oricum este mult mai putin riscant decit in agricultura, unde capriciile vremii pot distruge un an intreg de munca. Trebuie avut totusi in vedere ca profiturile nu se obtin chiar atit de repede ca la cultura oricaror cereale sau legume pe care le vinzi in fiecare toamna.

Profit de la 60.000 de euro/ha

Cea mai mare parte a veniturilor obtinute in urma exploatarii padurii provin din valorificarea lemnului. Pentru ca doar 20% din profit provine din recoltarea fructelor de padure, a plantelor medicinale sau a ciupercilor, ori din silvoturism si in jur de 80% din profituri sint aduse de vinzarea masei lemnoase, acest din urma aspect prezinta cel mai mare interes.

Exploatarea padurii poate aduce multe beneficii. De pe un hectar de padure de fag sau stejar se pot obtine in medie 250-300 de metri cubi de masa lemnoasa, a spus Marinescu. Daca avem in vedere ca lemnul se poate vinde cu sume cuprinse intre 200 de euro si 2.000 de euro/mc, in functie de specia copacilor si de calitatea masei lemnoase, iar un hectar de padure valoreaza la vinzare intre 2.500 si 7.000 de euro, in functie de amplasamentul si de suprafata de teren forestier, de specia si virsta copacilor, se poate spune ca e mai profitabil sa pastrezi padurea.

Paduri private de 4 milioane de hectare

Doar o suprafata de 2,5 milioane de hectare de padure au ajuns la proprietari. In urma retrocedarilor, dupa toate legile adoptate in ultimii ani, au fost restituite vechilor proprietari in jur de 2,5 milioane de hectare. Daca statul detine acum aproximativ patru milioane de hectare, in perioada urmatoare va mai ajunge la persoane fizice sau juridice care au dreptul la padure inca doua milioane de hectare. In acest fel, la finalizarea procesului de retrocedare, statul va ramine cu aproximativ doua milioane de hectare de padure, a mai spus reprezentantul Ministerului Agriculturii. In acest fel, situatia se va schimba radical. Daca acum statul are in proprietate patru milioane de hectare, iar proprietarii doua milioane de hectare, nu peste mult timp, cifrele vor fi inversate, astfel incit padurile aflate in proprietate privata vor fi in suprafata de doua ori mai mare.

Bustenii reprezinta 60% din exporturile de masa lemnoasa

Cea mai mare parte a masei lemnoase obtinute din padurile romanesti ajunge in strainatate. Din pacate, in cea mai mare parte, in jur de 60% din cantitate, este vinduta ca bustean, ceea ce inseamna ca preturile sint destul de mici. Rasinoasele, de exemplu, ajung de foarte multe ori in tarile arabe pentru un pret de 250 de dolari/metru cub. Speciile valoroase (cires, nuc, frasin, paltin) ajung in Italia pentru 1.000 de euro/metru cub.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=4606&art=272&cHash=dbd33e9899

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri