Scaderea TVA, propusa in proiectul noului Cod Fiscal, ar creste piata fiscalizata cu 20 de milioane de euro si ar determina o reducere a pretului pestelui cu 6-8%, potrivit Asociatiei Nationale a Producatorilor din Pescarie "Romfish".

Esti interesat(a) de fiscalitate? Participa joi, 5 martie, la FISCAL 360, conferinta wall-street.ro care dezbate cele mai actuale teme fiscale pentru antreprenori si manageri. Inscrie-te aici.

"Pentru productia din piscicultura, piata fiscalizata s-ar dubla dupa reducerea TVA. In 2014 s-au vandut circa 11.000 de tone de peste de consum din piscicultura interna. Valoarea marfii fiscalizate este circa 20 de milioane de euro. Preturile s-ar putea reduce, dupa scaderea TVA, cu circa 6-8%, diferenta fiind utilizata pentru dezvoltarea companiilor", a declarat agentiei Catalin Platon, directorul executiv al Asociatiei Nationale a Producatorilor din Pescarie "Romfish", citat de Mediafax.

Chiar si in ipoteza in care preturile pestelui in magazinele de specialitate nu ar scadea, spune Platin, diferenta ar ramane la fermier, care ar avea disponibil suplimentar pentru investitii sau pentru crearea de locuri de munca, sau in cel mai rau caz, ar plati mai mult impozit pe profit catre stat.

"Sub o forma sau alta, reducerea cotei de TVA aduce, pe termen mediu si lung, mai multi bani la bugetul de stat, permitand in acelasi timp fermelor piscicole sa se dezvolte", a mai spus el.

Circa 10.000 de tone de peste, cu o valoare de 20 mil. euro, „beneficiaza” un regim nefiscalizat

Din datele asociatiei, anual, circa 10.000 tone de peste provenit doar din piscicultura (excluzand piata produselor din pescuit in ape interioare, Delta si Marea Neagra), cu o valoare de circa 20 de milioane de euro, "beneficiaza" de un regim de comercializare nefiscalizat.

Potrivit Romfish, proiectul de lege privind noul Cod Fiscal va ajuta la dezvoltarea pisciculturii si prin anularea impozitului pentru constructiile speciale, ceea ce deblocheaza investitiile in constructiile hidrotehnice ale amenajarilor piscicole (diguri, canale, instalatii de alimentare/evacuare).

Proiectul noului Cod Fiscal prevede reducerea cotei standard a taxei pe valoarea adaugata, de anul viitor, de la 24% la 20%, iar pentru carne, peste, legume si fructe produse alimentare de baza la 9%. Cota standard de TVA ar urma sa fie redusa in continuare, la 18%, din ianuarie 2018, conform calendarului redactat de Guvern.

Documentul prevede reducerea cotei standard pentru toate bunurile si serviciile de la 24% la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016, reducerea cotei de TVA pentru carne, peste, legume si fructe de la 24% la 9% incepand cu 1 ianuarie 2016 si introducerea taxarii inverse pentru livrarea de cladiri, parti de cladire si terenuri de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare, incepand cu 1 ianuarie 2016.

Pentru 2016, incasarile la buget sunt estimate sa scada cu 11,6 miliarde lei, dar cu o crestere la venituri de 6,4 miliarde lei din TVA, contributii sociale, impozit pe salarii, impactul bugetar net pentru anul viitor fiind calculat la 5,2 miliarde lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri