Cresterea productiei industriale in primele noua luni ale acestui an s-ar putea situa la nivelul de 7,1% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit opiniei agentilor economici prezentata intr-o ancheta realizata de Comisia Nationala de Prognoza.
Acest fapt sustine ideea analizei din trimestrul precedent, de relansare a productiei industriale, in special pe seama unor ramuri cum ar fi industrie alimentara, mijloace de transport rutier, mobilier sau alte activitati extractive.

In ceea ce priveste trimestrul al treilea, repondentii considera ca la finele acestei perioade evolutia productiei industriale fata de perioada corespunzatoare a anului trecut va fi in crestere cu circa opt%. in concordanta cu aceasta ultima evolutie, dar si cu estimarile de reducere a numarului de salariati din industrie, se apreciaza ca societatile comerciale vor inregistra o crestere importanta a productivitatii muncii, la nivelul primelor noua luni, si anume 10,7%, cifra previzionata si la nivelul trimestrului trei 2006, informeaza Rompres.

Agentii economici intervievati considera ca la finele primelor noua luni ale anului se va observa o dinamica pozitiva a cererii interne, respectiv 12%, in timp ce pe piata interna aceasta crestere se prevede a fi de doar 3,1%.

In ceea ce priveste stocurile de produse finite, agentii economici apreciaza o crestere de 1,4% la nivel de noua luni, majorare ce s-ar datora unei cresteri mai modeste a volumului cifrei de afaceri din industrie, decat in cazul productiei industriale. Aceasta evolutie poate fi explicata prin anticiparea unor comenzi superioare la final de an, dar si printr-un efect de baza, daca se tine cont ca in aceeasi perioada a anului 2005 stocurile s-au redus cu 2,3%.

Crestere de 7.8% a productiei industriale

Productia industriala a inregistrat la nivelul trimestrului al doilea al anului 2006 fata de trimestrul anterior o crestere cu 7,8%, evolutie care se situeaza peste anticiparile initiale ale agentilor economici, avandu-se in vedere majorarea ampla de productie la nivelul lunii mai, in special, in cazul ramurilor industriei usoare, altor activitati extractive sau fabricarea materialelor de constructii si alte produse din minerale nemetalice, mijloace de transport rutier.

La nivelul primului semestru al anului curent comparativ cu perioada corespunzatoare din anul trecut, cresterea productiei industriale a fost de 6,7%, in serie bruta. Diferente importante asupra estimarilor productiei industriale s-au regasit, mai ales, la grupa bunurilor de folosinta indelungata, precum si in cadrul bunurilor de uz curent, in special la nivelul industriei usoare.

Analiza conjuncturala pentru cel de-al treilea trimestru al anului curent, pe baza sondajului la nivelul agentilor economici, indica posibilitatea ca in perioada iulie - septembrie 2006 productia industriala sa ramana aproximativ la nivelul trimestrului anterior. Aceasta evolutie a productiei industriale va conduce, in primele trei trimestre raportat la primele noua luni ale anului 2005, la o majorare a productiei industriale cu circa 7,1%, evolutie datorata cresterilor importante la nivel de semestru, ceea ce explica tendinta mult mai crescuta, comparativ cu primele noua luni din anul 2005, fata de perioada corespunzatoare din anul 2004 (plus doi%).

Pe fundalul dinamicii deosebite a productiei si in conditiile diminuarii usor peste unu% a numarului de salariati din industrie, productivitatea muncii a inregistrat in al doilea trimestru al anului curent o crestere de 9,2%, aceasta valoare fiind cea mai ridicata din ultimele opt trimestre. La nivelul primului semestru, productivitatea muncii s-a majorat cu 10,7%.

Luand in calcul aceasta evolutie, repondentii apreciaza ca in urmatoarele trei luni ale anului curent productivitatea muncii va continua sa creasca, insa intr-un ritm mult mai scazut. Ca urmare a faptului ca productia industriala se va mentine la nivelul trimestrului anterior, productivitatea muncii va creste cu 1,1% comparativ cu trimestrul precedent, castigul de productivitate datorandu-se diminuarii numarului de salariati. Aceasta va conduce la o majorare a productivitatii cu 10,7% fata de realizarile trimestrului al treilea 2005.

Acelasi nivel (plus 10,7%) se asteapta si in ceea ce priveste primele noua luni ale anului, raportat la perioada corespunzatoare a anului anterior. Costul unitar real cu forta de munca s-a redus in primul semestru al anului cu 6,3%, nivel apropiat de celui anticipat anterior (sase%), datorita faptului ca dinamica salariului brut real s-a situat sub cea a productivitatii muncii in aceasta perioada, reflectand o crestere a competitivitatii.

O evolutie similara se asteapta si in cel de-al treilea trimestru al anului, astfel incat la nivelul primelor noua luni va fi posibila o reducere a costului unitar real cu forta de munca de circa sapte%. Aceasta dinamica va fi sustinuta de cresterea estimata a productivitatii muncii peste nivelul salariului brut real.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri