Alimentele s-au scumpit in medie cu 0,5% in februarie, iar marfurile nealimentare cu 0,4%, in timp ce tarifele serviciilor s-au redus cu 0,2%. In aceste conditii, rata anuala a inflatiei s-a cifrat la 0,4%, potrivit INS.

Determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC), cresterea din februarie comparativ cu ianuarie a fost de 0,4%, potrivit unui comunicat al INS. La alimente, cele mai mari scumpiri s-au inregistrat la citrice si alte fructe meridionale (cu 5,9%), legume si conserve de legume (3,7%), precum si la fructe si conserve din fructe (3,3%). In schimb, s-au ieftinit ouale cu 1,5%, fasolea boabe si alte leguminoase cu 0,7%, iar zaharul cu 0,4%, informeaza Mediafax.

"In februarie dinamica preturilor de consum pe plan intern a fost influentata de o serie de factori, printre care mentionam: evolutia cotatiilor internationale la titei (in inflexiune, dupa declinul din lunile anterioare); fluctuatiile din pietele valutare (cursurile EUR/RON, USD/RON); dinamica productiei agricole din 2014 si impactul sanctiunilor impuse de Rusia la importul de bunuri agro-alimentare din UE; evolutia preturilor de consum in Zona Euro (principalul partener economic al Romaniei)", spune Andrei Radulescu, senior economist al Banca Transilvania.

Combustibilii s-au scumpit cu 1,9%, insa preturile la autoturisme si piese de schimb s-au redus cu 0,4%. In categoria serviciilor, s-au micsorat tarifele la transportul aerian cu 1,3% si la posta si telecomunicatii cu 0,9%. In schimb, transportul rutier s-a scumpit cu 0,6%, cel interurban cu 0,4%, iar serviciile de igiena si cosmetica cu aproape 0,5%.
Comparativ cu decembrie, preturile au crescut cu circa 0,8%, pe fondul avansului la preturile alimentelor cu 1,1%, ale marfurilor nealimentare cu 0,6% si la tarifele serviciilor cu 0,4%.

Fata de februarie 2014, preturile s-au majorat cu 0,4%, determinate atat pe baza indicelui preturilor de consum (IPC), cat si a IAPC, la alimente consemnandu-se o reducere de 0,5%, in timp ce pentru marfurile nealimentare preturile au fost mai mari cu 0,6%, iar tarifele serviciilor au urcat cu 0,4%. "Cresterea medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (martie 2014 - februarie 2015) fata de precedentele 12 luni (martie 2013 - februarie 2014), calculata pe baza IPC, este de 1%. Determinata pe baza IAPC, cresterea este de 1,2%", se arata in comunicat.

La inceputul lunii februarie Banca Nationala a Romaniei a modificat in scadere prognoza de inflatie pentru acest an, de la 2,2% la 2,1%. Rata anuala a inflatiei s-a situat in decembrie la 0,83%, inregistrand un minim record.

Cresterea medie a preturilor a fost anul trecut de 1,1% fata de 2013, determinata pe baza indicelui preturilor de consum (IPC), si de 1,4% dupa indicele armonizat al preturilor de consum (IAPC). Inflatia ar putea ramane sub tinta Bancii Nationale a Romaniei pana in toamna, inainte de a atinge nivelul de 1,7% in luna decembrie, se arata intr-un raport al BCR.

BNR are o tinta pentru inflatia anuala de 2,5% plus/minus un punct procentual. Consiliul de Administratie al BNR a decis in sedinta din 4 februarie sa reduca rata dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, de la 2,5% la 2,25%, un nou minim istoric.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri