Astfel, in noul document, datat 13 martie, este propusa extinderea aplicarii cotei reduse de TVA de 9%, incepand cu anul viitor, alaturi de paine, pentru livrarea urmatoarelor bunuri: animale vii si pasari vii, din specii domestice, carne, inclusiv organe comestibile si preparate din carne, peste si preparate din peste, cu exceptia pestilor ornamentali, lapte, produse si subproduse lactate, oua de pasari, legume, plante, radacini si tuberculi, alimentare, fructe comestibile si preparate din acestea.

Primul proiect al noului Cod Fiscal, prezentat de Guvern in urma cu o luna, prevedea reducerea cotei TVA la 9% doar pentru carne, peste, legume si fructe, dar Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui a cerut Ministerelor Finantelor si Agriculturii si Parlamentului reducerea TVA la 9% si la lapte si produse lactate, considerand discriminatorie scaderea taxei doar pentru unele alimente.

Ministrul Finantelor, Darius Valcov, spunea atunci ca Guvernul va lua in considerare propunerea de aplicare a cotei de TVA de 9% si pentru lapte atunci cand va exista un consens intre fermieri si producatori, precizand ca fermierii n-au dorit introducerea masurii in prima varianta a Codului Fiscal. Noul proiect mentine ideea reducerii cotei standard de TVA de la 24% la 20%, incepand cu 2016, si la 18%, incepand cu 2018.