Veniturile peste asteptari colectate la bugetul de stat in primul trimestru din acest an, estimate la 3 - 3,5 mld. lei in plus fata de programul de incasari, vor permite Guvernului sa reduca TVA inca din acest an, a declarat premierul Victor Ponta.

"Dupa primul trimestru, avem o colectare mult peste asteptari a veniturilor la bugetul de stat, cam in jur de 3-3,5 miliarde lei in plus fata de ceea ce era prevazut ca program, si cheltuieli mai mici, iar aceasta situatie dupa primul trimestru ne permite sa mergem mai departe cu ideea de a avea o relaxare fiscala legata de TVA chiar inainte de intrarea in vigoare a Codului Fiscal la 1 ianuarie", a spus Ponta, citat de Mediafax, dupa sedinta Biroului Permanent National al PSD.

La finele lunii martie, Ponta afirma ca datele estimate pentru trimestrul I indica un excedent bugetar de 1,5 miliarde lei, in conditiile in care constructia bugetara prevedea un deficit de 6 miliarde lei, adaugand ca pentru Romania, tara care vrea sa se dezvolte, excedentul bugetar nu este neaparat un lucru bun. El argumenta astfel ca Guvernul are posibilitatea sa diminueze cota standard de TVA de la 24% la 20% sau sa introduca TVA de 9% pentru produse alimentare de baza, incepand cu luna iunie.

Luni, Ponta a mers la Banca Nationala a Romaniei (BNR), unde se consulta cu guvernatorul Mugur Isarescu asupra variantelor de reducere a TVA, seful Guvernului anuntand anterior, la sediul PSD, ca vrea sa discute cu Isarescu inainte ca, marti, sa fie luata o decizie pe aceasta tema.

El a precizat ca marti va fi decisa, in Guverm, reducerea cotei standard de TVA sau diminuarea TVA la produse alimentare. Surse oficiale afirma ca, la acest moment, intentia Guvernului este de reducere a cotei standard.

UPDATE:Ponta discuta cu Isarescu despre reducerea TVA si arata beneficiile diminuarii cotei standard

Premierul Victor Ponta se afla la Banca Nationala a Romaniei (BNR), unde se consulta cu guvernatorul Mugur Isarescu asupra variantelor de reducere a TVA, seful Guvernului anuntand anterior, la sediul PSD, ca vrea sa discute cu Isarescu inainte ca, marti, sa fie luata o decizie pe aceasta tema.

El a precizat ca marti va fi decisa, in Guverm, reducerea cotei standard de TVA sau diminuarea TVA la produse alimentare.

"Impactul bugetar este diferit, dar administrarea fiscala este mult mai simpla la cota generala decat la cote diferentiate, pentru ca la cote diferentiate este vorba de tot lantul. De asemenea, este aproape imposibil sa faci diferenta intre tipuri de produse, adica de la cele mai scumpe la cele mai ieftine nu poti spune care este carne de lux si care este carne obisnuita. Deci, din punct de vedere al administarii fiscale, reducerea cotei standard de la 24% la 20% este mult mai usor de administrat decat cote diferentiate. La cota generala, impactul este mai mare, dar nu e o diferenta semnificativa", a spus Ponta.

Liderul PSD, premierul Victor Ponta, si-a anuntat colegii de partid ca intentia Guvernului este sa diminueze, din luna iunie, cota standard de TVA de la 24% la 20%, o decizie urmand sa fie luata marti de Executiv, au declarat surse din PSD.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri