Prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu a declarat, marti, ca reducerea TVA-ului, anuntata de premierul Ponta, se afla si in programul de guvernare al liberalilor, atragand atentia ca Executivul compromite o masura in principiu pozitiva prin lipsa de pregatire si plasarea intr-un joc de imagine.

”Daca premierul si-a asumat aceasta raspundere, noi il intrebam foarte clar, stie ce face? Are studii de impact, a discutat cu sindicatele, cu oamenii de afaceri, este sigur daca aceasta masura va fi sustenabila pe termen mediu si lung? Spune toate aceste lucruri, deslusit si Parlamentului si mediului de afaceri si opiniei publice? Sau e doar o fumigena lansata ca sa nu mai discutam de cazul Sova, de lipsa de colectare, de ANAf, care a cam dat-o in bara”, a spus Predoiu, scrie Mediafax.

El a mentionat ca liberalii nu pot fi impotriva a ceva ce este in programul lor de guvernare, precizand ca reducerea TVA face parte din pachetul de politici fiscale liberale.

”Problema noastra este legata de compromiterea unei masuri, in principiu pozitiva, prin lipsa de pregatire a guvernului Ponta, prin plasarea acesteia intr-un joc de imagine, pentru a scoate din dezbaterea publica problemele grave legate de votul in cazul Sova”, a afirmat el. Potrivit prim-vicepresedintelui PNL, ”reducerea TVA-ului reprezinta ultima performanta de imagine a premierului Ponta”, prezentata opiniei publice drept o solutie guvernamentala.

Predoiu a acuzat ”lipsa de pregatire a guvernului inainte de a introduce aceasta masura”, care inseamna ”o colectare foarte slaba a veniturilor, o performanta slaba a ANAF, care, in loc sa intre in zonele de mare evaziune fiscala, blocheaza micile afaceri, si instaleaza neincrederea in econonomie”.

”Preocuparea noastra fata de lipsa de pregatire a guvernului vizeaza efectele acesteia. Dorim sa produca efecte pozitive, dar dupa toate semnalele din ultimele zile, sunt semne de intrebare legate de capacitatea guvernului de a implementa aceasta masura, in acest moment”, a mai spus Predoiu, dand exemplul concluziilor Consiliului Fiscal sau a reactiei Guvernatorului BNR, care a spus ca ”e mai rau sa introduci a masura pozitiva si sa o retragi, decat sa nu o introduci deloc”.

Prim-vicepresedintele PNL a aratat ca, recent, Comisia Europeana a deschis o predura de monitorizare pentru risc de deficit bugetar excesiv, si, nu intamplator, la Bucuresti va sosi in curand vicepresedintele Comisiei Europene insarcinat cu programul de aderare la moneda unica euro a Romaniei.

Predoiu a mai spus ca priveste cu ingrijorare oprirea investitiilor de catre Guvernul Ponta. ”Aceasta jonglare cu veniturile statului, doar pentru a justifica o masura de imagine, un joc de imagine, denota lipsa de responsabilitate pentru mecanismele economice. Nu exista prezentat de catre guvern si premier un studiu de impact cu privire la prognoza urmatoarelor luni si ani, cu privire la politicile preconizate”, a mai afirmat Predoiu.

Taxa pe valoarea adaugata va fi redusa la 9%, din luna iunie, pentrut toate produsele agro-alimentare, inclusiv la bauturi nealcoolice si la servicii de alimentatii publice, a anuntat premierul Victor Ponta. El a precizat ca TVA va fi redusa la toate alimentele, fara diferentieri, pentru o aplicare simplificata, dar si la bauturile nealcoolice si serviciile de alimentatie publica.

Ponta a aratat ca masura poate fi sustinuta deoarece, in primul trimestru al acestui an, incasarile la buget sunt de 5 miliarde lei in plus fata de trimestrul similar de anul trecut.

Alte argumente pentru reducerea anticipata a TVA au fost sustenabilitatea, costul anual fiind estimat la 5 miliarde lei, din care 3,3 miliarde lei au fost deja incasati suplimentar in primul trimestru, faptul ca este usor de administrat printr-o aplicarea generala la toate alimentele si bauturile nealcoolice, precum si la serviciile de alimentatie publica, reducerea evaziunii, cresterea competitiei, ponderea cheltuielilor cu alimente in veniturile populatiei, siguranta alimentara, locurile de munca fiscalizate in agricultura, industria agroalimentara si alimentatia publica.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri