Banca maghiara OTP Bank estimeaza ca Romania va inregistra anul acesta o crestere a produsului intern brut (PIB) real de 5,6%, crestere datorata consumului puternic, dar si revigorarii exporturilor, se arata intr-un raport recent al bancii.
Economia romana a crescut cu 6,9% in primul trimestru, peste asteptarile analistilor, iar cresterea productivitatii de peste 10% in ultimele luni indica o crestere a PIB-ului real peste prognoza oficiala de 5,5%, a declarat saptamana trecuta guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

Opinia sa este impartasita si de presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), Ion Ghizdeanu, care se asteapta la o crestere economica de 6%, in ciuda unui an prost pentru agricultura, anunta NewsIn.

Anul trecut, agricultura a fost principalul motiv pentru cresterea economica de 4,1%, sub asteptari, aceasta fiind afectata de calamitatile naturale care s-au abatut asupra Romaniei.

Cu toate ca productia agricola continua sa scada, sectorul constructiilor e in crestere si va ramane motorul din spatele cresterii economice, nu in ultimul rand si datorita proiectelor guvernamentale de infrastructura. Aceste proiecte vor contribui la un ritm anual de crestere a investitiilor in economie de zece la suta in urmatorii ani, considera analistii bancii maghiare.

Acest fapt, impreuna cu cresterea productivitatii muncii si scaderea moderata a importurilor ca urmare a temperarii creditului neguvernamental, asteptata de analistii OTP, sunt principalii factori care au determinat banca maghiara sa-si ridice prognoza de crestere economica, afirma raportul.

Pentru anul viitor, OTP previzioneaza o crestere reala a economiei de 5,1%.

in ceea ce priveste deficitul de cont curent, analistii bancii maghiare prevad redresarea deficitului comercial ca urmare a exporturilor in crestere si a scaderii consumului. Astfel, ei se asteapta ca deficitul de cont curent sa ajunga la circa 8,5% din PIB in acest an, cu posibilitatea de a scadea pana la 8% in 2007. in ciuda deficitului de cont curent mare, structura finantarilor externe ramane sanatoasa, mai spun analistii OTP.

Anul trecut Romania atins un deficit record de 8,7% din PIB, dar acesta a fost acoperit aproape in intregime din investitii straine directe.

Analistii OTP sunt mai putin optimisti in ceea ce priveste indicele preturilor de consum si sustin ca inflatia se va accelera in a doua jumatate a anului, depasind intervalul tintit de BNR de 4-6%.

"BNR a redus prognoza anuala a inflatiei la 6,1%, pe care o consideram in mare parte realista, deoarece procesul de dezinflatie va fi incetinit in 2007", sustin analistii OTP. Inflatia prognozata de BNR pentru anul 2007 a fost modificata de la 4% la 4,4%, ceea ce ar putea necesita noi reglementari de intarire a politicii monetare, se arata in raport.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri