"Potrivit rezultatelor anchetei bugetelor de familie, in trimestrul IV 2014, veniturile totale medii lunare au reprezentat, in termeni nominali, 2.579 lei pe gospodarie si 968 lei pe persoana. Veniturile banesti au fost, in medie, de 2.179 lei lunar pe gospodarie (818 lei pe persoana), iar veniturile in natura de 400 lei lunar pe gospodarie (150 lei pe persoana)", arata INS, intr-un comunicat, scrie Mediafax.

Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (52,2%).
La formarea veniturilor totale ale gospodariilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (23,1%), cele din agricultura (3,3%), activitati neagricole independente (2,7%) si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei (1%). O pondere importanta (15,5%) detin si veniturile in natura, in principal contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (13,9%).

Diferente de nivel si, mai ales, de structura intre veniturile gospodariilor s-au inregistrat in functie de mediul de rezidenta. Astfel, in trimestrul IV 2014 veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost cu 29,1% mai mari decat ale gospodariilor din mediul rural si cu 10,8% mai mari fata de ansamblul gospodariilor. In urban, veniturile gospodariilor au provenit in proportie de 64,6% din salarii, de 22,4% din prestatii sociale, veniturile in natura reprezentand 7,4% din total. In rural, principala sursa a veniturilor gospodariilor a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat 36% din totalul veniturilor. Cea mai mare parte a acestora (27,9% din totalul veniturilor) a fost formata de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile banesti din agricultura asigurand 8,1% din veniturile totale ale gospodariilor din mediul rural. O contributie importanta la formarea veniturilor gospodariilor rurale a revenit si veniturilor salariale (31,2%) si celor din prestatii sociale (24,3%).

Cheltuielile populatiei au fost in perioada analizata in medie de 2.357 lei lunar pe gospodarie (884 lei pe persoana) si au reprezentat 91,4% din nivelul veniturilor totale.

Citeste si:

"Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.). Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere foarte mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (doar 0,7%)", mentioneaza INS.

Unele particularitati in ceea ce priveste marimea si structura cheltuielilor totale de consum sunt determinate de mediul de rezidenta. Astfel, in timp ce nivelul mediu lunar pe o gospodarie al cheltuielilor totale de consum, este mai mare in urban fata de rural cu 413 lei, cel pentru consumul alimentar este mai mare cu numai 31 lei. Aceasta deriva din faptul ca, in rural, 47,2% din cheltuielile pentru consumul alimentar reprezinta contravaloarea consumului din resurse proprii, in timp ce in mediul urban, consumul de produse alimentare din resurse proprii a acoperit 20,1% din cheltuielile pentru consumul alimentar.

Conform clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut in medie 39,1% din consumul gospodariilor.

O componenta a consumului, cu pondere relativ mare in cheltuieli, este legata de locuinta (apa, energie electrica si termica, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea si intretinerea locuintei). In trimestrul IV 2014, aceasta a reprezentat 21,9% din cheltuielile totale de consum. In cadrul cheltuielilor cu locuinta cea mai mare pondere a detinut-o cheltuielile necesare functionarii si incalzirii locuintei (17,7%). La polul opus s-au situat cheltuielile efectuate de gospodarii pentru hoteluri, cafenele si restaurante (1,4%) si cele pentru educatie (0,7%).