Administrarea taxelor, coruptia si instabilitatea politica sunt cele mai importante obstacole cu care se confrunta companiile din Romania, potrivit unui studiu realizat de Banca Europeana pentru Dezvoltare si Reconstructie (BERD) si Banca Mondiala in perioada 2013-2014.

Administrarea taxelor reprezinta cel mai mare obstacol intampinat de companiile din Romania, potrivit managerilor de firme intervievati in cadrul cercetarii. Managerii au consumat aproximativ 18% din timpul lor pentru chestiunile legate de reglementari fiscale, cu 6 puncte procentuale mai mult decat in urma cu cinci ani, cand a fost realizat raportul anterior. Media in statele din Europa de Sud-Est se situeaza la 14,3%.

Activitatea netaxata si nedeclarata reprezinta 28% din PIB-ul national, potrivit datelor BERD, Romania fiind a doua tara din Uniunea Europeana, dupa Bulgaria, in ceea ce priveste dimensiunea economiei negre ca pondere din PIB. In schimb, Romania a redus frecventa cu care trebuie efectuata plata taxelor, in prezent, companiile trebuind sa-si achite taxele de doua ori pe an, nu in fiecare trimestru.

De asemenea, raportul arata ca un alt punct pozitiv pentru mediul de afaceri a fost introducerea sistemului electronic de plata a taxelor. "Coruptia ramane o problema serioasa in Romania, in pofida imbunatatirilor semnificative inregistrate din 2008-2009 incoace de indicatorii masurati de BERD", se arata in raport.

Aproximativ 13% dintre firmele care au aplicat pentru obtinerea unui permis de constructii au aratat ca autoritatile romane s-au asteptat sau chiar au cerut plati informale sau cadouri pentru acordarea acestei aprobari. Procentul este sub media din tarile din sud-estul Europei, dar peste media inregistrata la nivelul statelor membre UE din Europa Centrala si al Tarilor Baltice.

In schimb, firmele au raportat ca astfel de plati informale nu au mai fost necesare pentru obtinerea unei licente de import, in conditiile in care 16,3% dintre companii mentionau acest fapt in raportul din 2009. In ceea ce priveste instabilitatea politica, al treilea obstacol important identificat de managerii din Romania, raportul arata ca in perioada in care a fost efectuata analiza (2012-2013), mediul politic a fost afectat de conflictele dintre premierul Victor Ponta si fostul presedinte Traian Basescu.

Stabilitatea politica a crescut dupa anul 2012

Studiul noteaza ca stabilitatea politica a crescut dupa anul 2012, cand Partidul Social Democrat a castigat alegerile locale si parlamentare, cel mai tensionat moment de pe scena politica romaneasca fiind incercarea de a-l demite pe Basescu prin referendumul din iulie 2013. Companiile mari sunt nemultumite de practicile competitorilor in sectorul informal, in timp ce firmele nou infiintate se plang ca nu au accesul necesar la o forta de munca bine pregatita, se arata in raport.

In editia anterioara a studiului, accesul la forta de munca bine pregatita se numara printre primele trei obstacole identificate de oamenii de afaceri in conducerea unui business in Romania, in locul coruptiei. Accesul la forta de munca nu mai este perceput ca o problema majora comparativ cu rezultatele studiului precedent, care a luat in calcul perioada 2008-2009, posibil ca urmare a impactului crizei economice din Italia si Spania, destinatii preferate de romanii plecati sa lucreze in strainatate.

In 2010, trei milioane de romani, adica 14,8% din populatia Romaniei, munceau in afara granitelor tarii, potrivit estimarilor BERD. Studiul The Business Environment and Enterprise Performance Survey (BEEPS) este realizat de BERD in parteneriat cu Banca Mondiala si isi propune sa determine calitatea mediului de afaceri.

Cercetarea este efectuata prin intervievarea unor manageri de top din peste 15.500 de companii din 29 de state membre BERD. Al cincilea raport BEEPS a fost realizat in perioada 2013-2014, in timp ce precedentul studiu, publicat in 2010, a vizat intervalul 2008-2009.

Sursa foto: Om de afaceri cu catuse/ Shutterstock.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri