Preturile au crescut in martie fata de luna precedenta, datele INS aratand ca preturile de consum au urcat luna trecuta cu 0,4% fata de februarie, iar rata anuala a inflatiei a ajuns la 0,8%, in conditiile in care alimentele s-au ieftinit cu 0,1%, insa preturile la marfurile nealimentare s-au apreciat cu 1,2%, iar tarifele serviciilor cu circa 1,6%.

Determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC), cresterea lunara a fost de 0,5%. Preturile alimentelor au urcat cu 0,3%, ale marfurilor nealimentare cu 0,6%, iar costurile serviciilor cu aproape 0,2%. "Cresterea medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (aprilie 2014 - martie 2015) fata de precedentele 12 luni (aprilie 2013 - martie 2014), calculata pe baza IPC, este de 0,9%. Determinata pe baza IAPC, cresterea este de 1,2%", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS), potrivit Mediafax.

In martie, fata de luna precedenta, cele mai mari scumpiri au avut loc la citrice si fructe meridionale - 5%, fructe si conserve din fructe - 3%, legume si conserve de legume - 1,8%, iar la categoria alte legume si conserve cresterea preturilor a fost de 2,2%.

Scaderi ale preturilor alimentelor

Pe de alta parte, ouale s-au ieftinit cu 4,7%, fasolea boabe si alte leguminoase cu 1%, carnea de porc si zaharul cu 0,2%, iar faina, cartofii si telemeaua de vaca au avut o scadere de pret de 0,1%. La marfurile nealimentare, preturile combustibililor au urcat cu 2%, tutunul si tigarile cu 1,4%, singura ieftinire, insa nesemnificativa, regasindu-se la autoturisme si piese de schimb, cu 0,02%.

Costurile serviciilor de apa, canal si salubritate au avansat cu 0,5%, iar pentru ingrijiri medicale, igiena si cosmetica si confectionat si reparat imbracaminte si incaltaminte au urcat cu 0,3%. In schimb, cazarea la hoteluri a fost mai ieftina cu aproape 0,1%, iar pentru transportul interurban rutier tarifele au scazut cu 0,04%, iar la chirie cu 0,02%.

Comparativ cu decembrie anul trecut, preturile s-au scumpit la alimente cu 1,4%, la marfurile nealimentare cu 1,2%, iar serviciile au fost mai scumpe cu 0,6%. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat saptamana trecuta ca traiectoria inflatiei va influenta deciziile urmatoare ale Consiliului de Administratie al BNR privind politica monetara, insa acestea depind si de alti factori, precum deciziile de politica fiscala.

Potrivit viceguvernatorului Bogdan Olteanu, deciziile de politica monetara ale BNR vor fi bazate in viitor mai mult pe proiectiile pe termen lung privind inflatia si mai putin pe scaderile temporare de preturi. El a afirmat ca banca centrala va adopta o politica de asteptare si de ancorare a inflatiei, concentrandu-se pe contracararea unor potentiale efecte de runda a doua ca urmare a taierilor de taxe.

BNR a modificat in scadere prognoza de inflatie pentru acest an, de la 2,2% la 2,1% si are o estimare de 2,4% pentru inflatia de la sfarsitul anului 2016. In februarie, rata anuala a inflatiei a scazut la un minim istoric de 0,4%, pe fondul ieftinirii preturilor la alimente si energie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri