Germania ameninta ca va bloca intrarea in UE a Romaniei si Bulgariei, prevazuta pentru 1 ianuarie, fortand amanarea cu un an a aderarii celor doua tari la blocul comunitar, pe masura ce sporesc temerile in legatura cu capacitatea UE de a asimila noi membri.
Presedintele german, Horst Koehler, a cerut, luni, celor doua tari sa-si remedieze neajunsurile din sistemele lor judiciare si din domeniul luptei impotriva coruptiei pana la raportul final de monitorizare al Comisiei Europene, asteptat in luna septembrie, informeaza presa britanica, citata de NewsIn.

Germania, alaturi de Belgia, Danemarca, Franta si Irlanda, nu au ratificat pana in prezent Tratatul de aderare a Bulgariei si Romaniei la UE, iar presedintele german a spus ca Berlinul va astepta raportul Comisiei din 26 septembrie inainte de a incepe procesul parlamentar de ratificare a documentului. Acest proces trebuie sa se incheie pana la cel tarziu 31 decembrie.

Comisia ar urma sa-si exprime unele rezerve in legatura cu progresele facute de cele doua tari, dar ar putea recomanda data de 1 ianuarie 2007 pentru aderarea Romaniei si Bulgariei. Potrivit unor surse, scrie The Guardian, guvernele celor 25 de tari membre UE - si in special Germania - ar putea insa sa nu respecte aceasta recomandare.

Germania si vecina sa Austria sunt printre tarile din UE cel mai puternic afectate de "oboseala extinderii" si sunt ingrijorate mai ales ca aderarea unor noi membri din randul tarilor sarace din Balcani, precum si aderarea Turciei ar putea aduce un aflux de muncitori imigranti ce nu ar mai putea fi controlat. Germania si Austria sunt, de altfel, singurele state membre care mentin perioada maxima de tranzitie - de sapte ani - care permite restrictionarea libertatii de miscare a fortei de munca a opt dintre cele zece state care au aderat la UE in mai 2004.

Numai Finlanda a anuntat pana in prezent ca isi va deschide total piata muncii pentru romani si bulgari in contextul intenselor dezbateri din Marea Britanie privind imigratia. Londra a anuntat, marti, ca 427.000 de est-europeni muncesc, oficial, in Marea Britanie.

Comisia Europeana intentioneaza sa dea publicitatii, la 24 octombrie, un document privind strategia de extindere, care sa tina cont de "capacitatea de absorbtie" a UE. in aceeasi zi este prevazuta publicarea rapoartelor de monitorizare in cazul viitorilor potentiali membri - Croatia, Turcia, Albania, Bosnia-Hertegovina, Serbia si Muntenegru/Kosovo.

Olli Rehn, comisarul pentru extindere, care a avertizat in privinta unei posibile crize in procesul negocierilor de aderare cu Turcia, a raspuns apelurilor crestin-democratilor germani si austrieci de a defini granitele Europei insistand asupra faptului ca orice tara europeana care respecta valorile democratice si statul de drept isi poate depune candidatura pentru aderarea la UE. "Nu inseamna ca toate tarile europene trebuie sa ceara aderarea la UE sau ca UE trebuie sa accepte toate candidaturile", a declarat Rehn luna trecuta.

"Dar inseamna ca nu trebuie sa tragem linii de granita in functie de definitii istorice ale civilizatiilor si sa construim astfel un fel de cortina de catifea la numai cativa ani dupa ce am scapat de cortina de fier", a subliniat Olli Rehn.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri