Romania are un potential urias de dezvoltare pe termen lung, fiind in momentul de fata cea mai atractiva piata din sud-estul Europei pentru investitii si investitori straini. Chiar si asa, autoritatile din tara noastra inca trebuie sa invete cum sa gestioneze astfel de situatii care pot aduce Romaniei o dezvoltare fantastica in regiune, devenind dintr-o tara cu potential o tara cu rezultate concrete, care sa ridice mult stacheta in tot contextul european. Cum s-ar putea face acest lucru?

Se pare ca birocratia din tara noastra, dar si o lipsa a infrastructurii joaca un rol crucial in decizia unor investitori cu potential sa acceseze piata din Romania, una considerata drept cea mai atractiva din regiune, mai ales datorita populatiei, a fortei de munca bine pregatite si a faptului ca are toate premisele pentru a se dezvolta si a ajunge o noua putere economica europeana.

"In Romania sectorul automotive ramane cel mai important. Ceea ce fac azi Dacia si Ford in tara sunt un exemplu de cum se poate face business in Romania. Exista un potential foarte mare si in domeniul constructiilor si al imobiliarelor, fiind o nevoie uriasa de autostrazii - lucru care inseamna atat ca se poate face business, dar si proiecte. Totodata vedem un potential foarte ridicat in dezvoltarea eficientei energetice, iar IT-ul ramane poate unul dintre cei mai importanti piloni de dezvoltare ai tarii, facand din Romania un hub pentru tehnologie. (...) Vedem ca se dezvolta si rolul de outsourcing in Romania - toate marile grupuri germane prezente in Romania au centre de tehnologie si outsourcing aici, ceea ce inseamna ca au incredere deplina in potentialul tarii", a declarat Sebastian Metz (foto mai jos), director general al Camerei de Comert Romano-Germane, in cadrul unui eveniment organizat de catre compania de consultanta Baker Tilly.

Din pacate, lipsa unui plan de dezvoltare care sa elimine birocratia si problemele obtinerii de avize face ca Romania sa fie inca sub lupa investitorilor si nu pe lista de prioritati.

"Romania este cea mai atractiva piata din sud-estul Europei. Comparam Romania de multe ori cu alte state din regiune, dar cand ne raportam la numarul de locuitori, vedem ca Romania are o populatie de 20 de milioane de locuitori. Multi investitori vin si nu cunosc foarte multe detalii despre tara.

Investitori, fiti cu ochii pe zona de Est: un potential urias se ascunde aici

Marii investitori s-au ferit pana in prezent de investitiile in zona de Est a tarii, asta in mare parte din cauza diferentelor foarte mari ale puterii de cumparare intre ce ofera centrul tarii, Vestul sau regiunea de Est.

"Bucurestiul este un oras foarte important. Dar si orase precum Craiova si Pitesti, dezvoltate pe sectorul automotive sunt importante. Mai mult, aproape toata productia germana este concentrata in zona Transilivaniei. Marile orase in care investitorii germani investesc sunt in Timisoara, Arad, Brasov, Targu Mures, Cluj, Satu Mare, Baia Mare. Avem companii specializate atat in retail cat si in productie. (...) In ciuda interesului crescut pentru aceste orase exista un potential mare in zona de est a tarii. Toti investitorii straini care analizeaza Romania ar trebui sa se uite cu atentie la orasele mari din zona de est, fiind mai aproape de pietele estice pe care activeaza, de exemplu, companiile germane", a mai aratat Sebastian Metz.

Reprezentantul Camerei de Comert Romano-Germane a mai subliniat faptul ca Romania si-a revenit din criza si are o crestere normala a PIB. "Cand ne uitam la economia Romaniei trebuie sa ne dam seama ca aceasta tara este una industriala, care nu traieste din servicii. Romania a o contributie importanta in industrie a PIB fata de Germania", a mai precizat Metz la evenimentul organizat de catre Baker Tilly.

"Romania este pozitionata foarte bine in regiune. Incercam sa pozitionam si sa dam asistenta totala clientilor care doresc sa investeasca in Romania. In 2014, Romania a reusit o crestere a PIB cu 2,8%. In prima parte a anului am reusit sa atragem 400 milioane euro investitii straine, cu 45% mai multi bani investiti in Romania in prima parte a anului. Doar prin cresterea productivitatii vom aduce investori straini in domenii cheie precum automotive, IT&C, R&D sunt domenii bune pentru investitii. Sunt increzator ca vom avea o dezvoltare pe termen lung. (...) Timisoara, Brasov, Arad, Cluj sunt orase cheie pe harta dezvoltarii a investitorilor straini. Dar sunt si alte orase importante din punct de vedere competitiv. Vrem sa dezvoltam zonele tarii prin dezvoltarea de locuri de munca, planul fiind ca pe termen mediu sa generam circa 15.000 de posturi, exclusiv prin investitii straine".

Potentialul inca neexploatat din agricultura: Scaderea TVA la alimente va atrage tot mai multi investitori

Prezent la evenimentul organizat de catre Baker Tilly, Alexandru Nastase (foto mai jos), secretar de stat, directorul departamentului Investitii Straine si Parteneriate Public Private in cadrul Guvernului a aratat ca un potential foarte ridicat, pe langa domeniile traditionale ale dezvoltarii, va fi generat de scaderea TVA si de explozia domeniului agriculturii.

"Romania are o cunostinta in automotive si IT&C si se afla pe o panta ascendenta in aceste sectoare. Totodata, exista si domenii, precum cel al R&D, care sunt inca neexploatate - putem face mai multe pentru companii care vor sa investeasca. Avem cunostiinta in agricultura, un alt domeniu inca neexpoatat . O data cu scaderea TVA la alimente la 9% vor veni multi investitori in Romania", a mai aratat acesta.

Alexandru Nastase a mai subliniat faptul ca Romania dezvolta un potential foarte ridicat in sectorul turismului, sustinand ca si in acest domeniu s-ar putea face multe investitii straine. "Este un domeniu foarte important deoarece Romania este o tara frumoasa, totul este ca trebuie sa creasca si sa se acomodeze. In plus, domeniul energiei promite foarte mult".

O infrastructura deficitara: ce (ne) facem cu autostrazile!

Poate una dintre cele mai acute probleme ridicate de catre marii investitori din Romania sau companii interesate sa intre pe piata locala este lipsa accesului la un sistem unit de autostrazi, care sa permita un transport eficient si intr-un timp corect de la un punct la altul. In ciuda dorintei si a solicitarilor venite inclusiv de la grupuri mari de business, autoritatile se adancesc intr-o serie de probleme care amana proiecte de anvergura necesare tarii noastre pentru o dezvoltare sustenabila.

"Este o necesitate ca Romania sa finalizeze sistemul de autostrazi. Autoritatile lucreaza la un nou MasterPlan. Nu putem sa facem altceva decat sa sa credem ca noul minister va continua si va finaliza ce planuieste sa faca. Nu trebuie sa omitem faptul ca avem foarte mari probleme in infrastructura, insa cea mai mare este de departe problema contestatiilor, care dureaza intre 6 luni si un an. Trebuie, totodata, sa ne limitam si la situatia legislativa. (...) Suntem pe punctul de a schimba legea achizitiilor in Romania. Sunt probleme in semnarea unui bun contract, probleme care apar intre beneficiar si constructor, care face ca in acest fel sa intarzie cu destul de mult timp lucrarile lucraril", a mai aratat Alexandru Nastase.

In lipsa unor puncte strategice care ar impulsiona investitiile si ar crea zeci de mii de locuri de munca, pe lista "de asteptare" sunt foarte multe companii care vor sa intre in Romania, atat germane cat si austriece, a mai spus Nastase. "Din pacate, o mare problema este aceea ca investitorii nu cunosc detaliile tarii - faptul ca in Romania este cel mai mic cost pe energie din Europa. Companiile se intreaba inainte de toate daca vor primi ajutoare de stat. Exista o mare problema intre realitate si perceptie - Incercam sa facem tot ce trebuie pentru a indrepta acest lucru si a crea o legatura stransa intre potentialii investitori si Romania", a mai spus reprezentantul Guvernului.

Investitiile straine, plus 45% in prima parte a acestui an

Alexandru Nastase mai sustine ca valoarea investitiilor straine a crescut cu 45% in prima parte a acestui an.

"Romania este pozitionata foarte bine in regiune. Incercam sa pozitionam si sa dam asistenta totala clientilor care doresc sa investeasca in Romania. In 2014, Romania a reusit o crestere a PIB cu 2,8%. In prima parte a anului am reusit sa atragem 400 milioane euro investitii straine, cu 45% mai multi bani investiti in Romania in prima parte a anului. Doar prin cresterea productivitatii vom aduce investori straini in domenii cheie precum automotive, IT&C, R&D sunt domenii bune pentru investitii. Sunt increzator ca vom avea o dezvoltare pe termen lung", a punctat Alexandru Nastase.

In opinia sa, orase precum Timisoara, Brasov, Arad sau Cluj sunt puncte cheie pe harta dezvoltarii a investitorilor straini. "Sunt si alte orase importante din punct de vedere competitiv. Vrem sa dezvoltam zonele tarii prin dezvoltarea de locuri de munca, planul fiind ca pe termen mediu sa generam circa 15.000 de posturi, exclusiv prin investitii straine".

Cum merg relatiile bilaterale dintre Romania si Germania

In ceea ce priveste investitiile germane in Romania, reprezentantul Camerei de Comert Romano-Germane a aratat ca peste 40% dintre acestea au mers in industria producatoare, restul fiind asigurat de comert, logistica, constructii si imobiliare.

Conform datelor macroeconomice, Romania a realizat un import in valoare de 58,5 miliarde de euro in cursul anului trecut si o valoare a exporturilor de 52,5 miliarde de euro, principalele industrii exportatoare fiind cele de automotive, masinarii sau industrial, in care livrarile externe catre Germania s-au ridicat la circa 10 miliarde de euro. "Romania si Germania au realizat anul trecut schimburi bilaterale in valoare de circa 21 de miliarde de euro", a mai subliniat Sebastian Metz, director general al Camerei de Comert Romano-Germane

In privinta potentialului de business, directorul Camerei de Comert Romano-Germane a subliniat faptul ca Romania, cea mai mare piata din sud-estul Europei reprezinta o prezenta strategica pentru orice business care vrea sa se dezvolte in regiune. "Vedem o cerere crescuta pentru modernizarea infstrastructurii de business, iar Romania este membru al UE, ceea ce ne da premisele unei stabilitati legislative. In Romania exista un cost un cost atractiv al fortei de munca fata de alte tari si o dezvoltare a zonei tehnologice mult superioara altor state din regiune", a mai spus Metz.

In replica, secretarul de stat Alexandru Nastase a subliniat faptul ca strategia, si mai ales decizia unei companii straine de a face o investitie intr-un alt stat, nu este asa usoara. "Sunt comparatii care se fac si care dureaza chiar si un an de zile. Sunt increzator ca atunci cand decizia este luata, o companie germana va investi pe termen lung in Romania. Sunt 8.000 de companii germane care investesc in Romania inca din 1999 si sunt foarte putini care au plecat. Romania este o tara frumoasa cu multe oportunitati", a conchis acesta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri