Centrala nucleara de la Cernavoda va deveni, in luna iulie 2007, cel mai mare producator de energie electrica din tara, livrand in sistemul energetic national, prin cele doua reactoare, 18-20% din consumul anual al Romaniei, potrivit directorului CNE Invest, Nicolae Marculescu
"In maximum doua saptamani, vom incarca reactorul cu 300 de tone de apa grea, in martie reactorul va incepe sa produca energie termica, in aprilie va functiona la capacitate unitara, producand energie electrica si in iulie (2007 n.r.) va atinge puterea maxima de peste 700 MGW/ora", a declarat, citat de NewsIn, Marculescu.

Ministrul Economiei, Codrut Seres, prezent la Cernavoda, a declarat ca investitiile totale care s-au facut pana in prezent pentru constructia celui de-al doilea reactor sunt de 971 milioane euro. "Speram ca asta sa fie suma finala, dar nu suntem siguri ca nu vor aparea costuri suplimentare", a adaugat Seres.

Directorul CNE Invest a precizat ca, inca din aprilie, energia produsa de cel de-al doilea reactor va incepe sa fie vanduta. Potrivit reprezentantului CNE Invest, fata de graficul initial, in acest momnet exista o intarziere de patru luni, cauzata de livrarea unor echipamente cu probleme, de livrarea cu intarziere a altor echipamente si de defectiunile a doua echipamente achizitionate inainte de 1990. El a precizat ca a avut loc, recent, o revizuire a graficului initial, in sensul decalarii termenelor cu trei luni, iar in prezent mai este nevoie de o decalare cu inca o luna.

Energia de la reactorul 2 de la Cernavoda va fi mai ieftina cu 250%

Energia produsa de cel de-al doilea reactor de la Cernavoda va fi de 2,5 ori mai ieftina decat cea produsa de Termoelectrica si cu 20-30% potrivit ministrul Economiei. Conform lui Seres, influenta energiei produsa de reactorul 2 de la Cernavoda asupra ponderii in tarifele finale din facturile platite de populatie urmeaza a fi calculata de catre Autoritatea Nationala pentru Reglementare in domeniul Energiei (ANRE.).

Reprezentantii Nuclearelectrica, prezenti la Cernavoda, au anuntat ca, pe data de 9 septembrie, va avea loc oprirea planificata a unitatii 1 de la Cernavoda pentru 25 de zile, pentru revizie, timp in care Hidroelectrica va prelua obligatiile contractuale.

2,2 miliarde de dolari pentru celelalte doua reactoare

In ceea ce priveste proiectul de constructie a reactorelor 3 si 4, ministrul Seres a spus ca, intr-un an si jumatate de la convenirea in guvern asupra structurii finale a investitiilor, va fi constituita compania de proiect, urmand ca, in sase ani, constructia sa fie finalizata. Ministrul a adaugat ca, in functie de rezultatele pe care le-au avut firmele implicate in constructia reactorului 2, acestea ar putea fi cooptate si in constructia reactoarelor 3 si 4.

Ministerul Economiei si Comertului intentioneaza sa dea in folosinta, in urmatorii ani si alte doua reactoare, respectiv reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda. Primele estimari arata ca investitia se va ridica la 2,2 miliarde de euro, energia electrica urmand sa fie produsa la costuri cuprinse intre 30 -35 euro/MWh, mai mici decat cheltuielile cu care se produce energie electrica in alte centrale din Romania.

Codrut Seres, a anuntat, la mijlocul lunii august, ca va trimite guvernului, cel mai devreme in prima parte a lunii septembrie, un memorandum privind rezultatele negocierii cu investitorii la reactoarele 3 si 4 ale centralei nuclearoelectrice de la Cernavoda.

Constructia celor doua reactoare ar urma sa dureze aproape sase ani si jumatate de la momentul constituirii societatii mixte. seres a anuntat ca, in cursa pentru participarea la constructia celor doua noi unitati de producere a energiei electrice au ramas toti cei 13 investitori inclusi la finele lunii iunie pe lista scurta. seres a spus ca pentru reactoarele 3 si 4 ale centralei se vor face investitii pentru cresterea capacitatii de exploatare a uraniului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri