Comisia Europeana anticipeaza pentru 2015 un deficit bugetar de 1,6% din PIB in Romania, usor peste nivelul de 1,5% inregistrat in 2014, dar in 2016 prognozeaza deteriorarea semnificativa a indicatorului, la 3,5%, din cauza reducerilor de taxe care pun sub semnul intrebarii consolidarea bugetului.

"Deficitul bugetar va creste usor la 1,5% din PIB in 2015, in conditiile in care scaderea raportului dintre veniturile fiscale si PIB va fi mai mare decat reducerea cheltuielilor", se arata in prognoza economica de primavara a Comisiei Europene, scrie Mediafax.

Estimarile referitoare la venituri includ impactul anual al reducerii contributiilor de asigurari sociale, reducerea taxei pe constructiile speciale si reducerea TVA pentru alimente si servicii, care va fi aplicata in luna iunie.

Comisia noteaza faptul ca cresterea salariilor este tinuta sub control de inghetarea partiala a salariilor din sectorul public. Pentru 2016, Executivul UE prognozeaza o inrautatire puternica a deficitului bugetar, la 3,5% din PIB, din cauza impactului reducerilor de taxe pregatite de Guvern.

"Estimarea include noul cod fiscal adoptat de Guvern pe 18 martie, care asteapta aprobarea de catre Parlament. Codul fiscal include o serie de reduceri de taxe, precum reducerea TVA cu patru puncte procentuale in 2016, reducerea accizelor, eliminarea impozitarii dividendelor si a taxei pe constructiile speciale", potrivit raportului, care ia in considerare si expirarea actualului regim al redeventelor pentru resursele naturale si cresterea contributiilor pentru asigurari sociale catre pilonul al doilea de pensii.

Estimarile CE referitoare la buget ar putea fi imbunatatite, intrucat amploarea reducerilor de taxe ar putea fi revizuita in scadere. Un amendament pentru atenuarea reducerilor accizelor si taxarea dividendelor, asa cum a propus o comisie a Senatului, ar aduce deficitul aproape de nivelul de 3% din PIB, noteaza raportul.

In termeni structurali, deficitul bugetar va ramane stabil, la circa 1,3% din PIB in 2014-2015, dar se va inrautati la 3,4% in 2016. Datoria publica urmeaza sa creasca de la 39,8% din PIB in 2014 la 42,4% din PIB in 2016.

Vicepresedintele CE, Valdis Dombrovskis, a declarat, in 8 aprilie, dupa discutii la Guvern cu premierul Victor Ponta, ca CE este preocupata de planul Guvernului de a reduce pragurile la TVA, masura care, potrivit Bruxelles-ului, are un efect fiscal sustantial negativ. Taxa pe valoarea adaugata va fi redusa de la 24% la 9%, din luna iunie, pentru toate produsele agro-alimentare, inclusiv la bauturi nealcoolice si la servicii de alimentatii publice. Guvernul isi mentine totodata intentia de a reduce cota standard de TVA de la 24% la 20%, din ianuarie.

Enache Jiru, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, a declarat marti ca incadrarea in tinta de deficit bugetar in termeni ESA stabilita pentru anul acesta prin programul de convergenta, de 1,45% din PIB, nu prezinta "emotii" pentru Guvern, intrucat situatia dupa primele trei luni este foarte buna, cu un excedent de 0,69%.

"Nu sunt emotii pentru anul acesta in privinta deficitului bugetar. Situatia la trei luni este chiar foarte buna. De la un program care prevedea un deficit de 0,65%, avem un excedent de 0,69%. Intr-adevar, ceea ce observam in evolutia comportamentului fiscal este nerealizarea investitiilor", a afirmat Jiru intr-o conferinta organizata de Consiliul Patronatelor Bancare din Romania.

Programul de convergenta aprobat miercuri de Guvern prevede o tinta de deficit bugetar de 1,45% din PIB in termeni ESA, din care 0,25 puncte procentuale reprezinta ajustorul pentru confinantarea proiectelor care beneficiaza de fonduri europene.

Tinta de deficit structural a fost stabilita la 1,25%, din care 0,25 puncte ajustor pentru fonduri europene. Jiru a amintit ca, desi anul trecut Romania avea o tinta de deficit de 2,2% din PIB, a ajuns la o realizare de 1,5%, raportat la o medie in zona euro de 2,2% si de 2,9% la nivelul statelor Uniunii Europene. Pentru acest an, estimarea pentru cresterea economica este de 3,2%, iar pentru 2016 Guvernul preconizeaza 4%.

Sursa foto: Monede Romania/Shutterstock.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri