Comisia Europeana a imbunatatit marti estimarile de crestere economica a Romaniei, cu 0,1 puncte procentuale, la 2,8% pentru 2015 si cu 0,4 puncte, la 3,3% pentru 2016, datorita consumului intern solid si revenirii investitiilor, potrivit prognozei de primavara a institutiei.

"Economia Romaniei a crescut cu 2,8% in 2014. Principalul motor de crestere a fost consumul privat, cu contributii marginale din partea exporturilor nete si a stocurilor. Cresterea PIB va ramane solida si peste potential, de 2,8% in 2015, sustinuta in primul rand de consumul privat si investitii. Cresterea cererii interne, sustinuta din nou de reducerea taxelor indirecte, ca si mediul extern favorabil, vor accelera cresterea PIB la 3,3% in 2016", se arata in raportul CE, informeaza Mediafax.

Comisia mentioneaza faptul ca increderea consumatorilor se afla la cel mai ridicat nivel post-criza, iar cresterile de salarii anticipate, insotite de reducerea TVA la alimente din iunie 2015, perspective mai favorabile pe piata muncii si nivelul scazut al inflatiei vor mari veniturile disponibile ale populatiei.

Dupa doi ani de evolutie negativa, investitiile au incheiat anul 2014 cu o crestere de 1,4% in trimestrul patru, fata de aceeasi perioada a anului 2013. Investitiile private sunt asteptate sa creasca in intervalul analizat, sustinute de scaderea costurilor imprumuturilor, exceptarea fiscala a profitului reinvestit si perspectivele solide de crestere economica si un nivel de incredere in economie aflat la cel mai ridicat nivel din ultimii sapte ani.

Investitiile publice vor creste la randul lor in 2015, odata cu cresterea absorbtiei fondurilor europene, dar in 2016 vor scadea, anticipeaza Comisia. Contributia exporturilor nete la cresterea economica a scazut aproape la zero in 2014, in timp ce cresterea importurilor s-a accelerat. Pentru 2015, CE prognozeaza intrarea in teritoriu negativ a contributiei exporturilor, care va ramane redusa si in 2016.

Exporturile vor continua sa creasca in 2015 si 2016, dar intr-un ritm mai lent, in timp ce cererea interna va sustine cresterea mai rapida a importurilor. Deficitul de cont curent s-a imbunatatit la 0,5% in 2014, dar va creste in 2016 si 2016, la 0,8%, respectiv 1%, reflectand deteriorarea balantei comerciale, alimentata de importurile mai mari.

Inflatia a incetinit semnificativ in 2014, la o medie de 1,4%, iar pentru 2015 Comisia anticipeaza continuarea acestei tendinte, inflatia medie anuala urmand sa ajunga la 0,2%, ca urmare a reducerii TVA la alimente, a preturilor scazute ale energiei si a persistentei inflatiei scazute in Uniunea Europeana.

Cresterea cererii interne va exercita presiuni de accelerare a inflatiei in 2016, dar reducerea cu patru puncte procentuale a TVA, la nivelul de 20%, va actiona intr-o directie opusa, rezultand o inflatie medie anuala de 0,9%. Rata somajului din Romania a scazut la 6,8% in 2014 si este asteptata sa coboare in continuare la 6,4% pana la sfarsitul lui 2016.

Cresterea economica a Romaniei ar putea fi sub asteptari daca populatia va restrange cheltuielile pentru a reduce indatorarea, sau daca va avea loc o agravare a crizei ruso-ucrainene. Avansul PIB ar putea fi peste ritmul prognozat daca implementarea unui plan de investitii la nivelul UE va depasi asteptarile.

Comisia Europeana anticipa in prognoza de iarna o crestere economica de 2,7% din PIB in 2015 si de 2,9% anul viitor. Potrivit unui raport al FMI din luna aprilie, economia Romaniei va avansa in acest an cu 2,7%, institutia mentinand astfel prognoza expertilor FMI de la finalul vizitei la Bucuresti din februarie, estimarea fiind revizuita insa in urcare fata de raportul din octombrie 2014. FMI estimeaza pentru anul viitor un avans de 2,9% al economiei romanesti.

Guvernul estimeaza o crestere economica de 3,2% pentru acest an, iar de 4% pentru 2016.

Sursa foto: Pusculita/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri