Castigul salarial mediu a crescut in luna martie cu 98 lei (5,7%), la 1.829 lei net, cele mai mari majorari fiind in domeniul produselor farmaceutice. Cele mai mari valori ale salariului mediu au fost inregistrate in fabricarea produselor din tutun (5.799 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (995 lei), a anuntat joi Institutul National de Statistica (INS).

"In luna martie 2015, in majoritatea activitatilor din sectorul economic nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna precedenta ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masa sau tichete cadou), realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte)", se arata intr-un comunicat al INS, citat de Mediafax.

Cele mai semnificative cresteri au fost raportate in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice (19,8%), fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, industria metalurgica, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea produselor din tutun, activitati de editare, fabricarea de masini, utilaje si echipamente (12% - 16%) si in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, colectarea si epurarea apelor uzate, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), captarea, tratarea si distributia apei, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, activitati profesionale, stiintifice si tehnice, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), depozitare si activitati auxiliare pentru transport, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor (8% - 11,5%).

Scaderi au fost inregistrate in activitati auxiliare intermedierilor financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii (8,6%), in prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei; fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite (4,3%), respectiv telecomunicatii (4%).

"In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in invatamant (6,1%), ca urmare a aplicarii prevederilor legale din actele normative in vigoare, precum si ca urmare a acordarii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice. Usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au inregistrat si in sanatate si asistenta sociala (1,7%), respectiv in administratia publica (1,4%)", arata Statistica.

Comparativ cu luna martie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,2%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 106,4%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri