Guvernul a facut o lege speciala pentru Fondul Proprietatea, pe baza de derogari, pentru ca acesta sa functioneze
Modificarile aduse Legii nr. 247/2005 - regimul stabilirii si platii despagubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv - sint menite sa indeparteze toate semnele de intrebare care planeaza inca asupra viabilitatii Fondului Proprietatea (FP). Acestea se refera la listarea la bursa a acestuia, la capacitatea de a obtine dividendele cuvenite de la societatile de stat la care este actionar sau la creantele paguboase detinute de stat la diverse tari straine si care intrau in portofoliul sau.

Derogarile Fondului

Modificarile - cuprinse intr-un proiect de ordonanta de urgenta publicat pe site-ul Guvernului - sint considerate pozitive atit de catre piata de capital, cit si de avocatii care reprezinta proprietarii marilor averi confiscate, care urmeaza sa fie despagubiti cu actiuni ale FP. Sint modificari absolut normale. Este bine ca s-a stabilit obligativitatea inceperii procedurilor de listare anul acesta, spune Razvan Pasol, director al firmei Intercapital.

Potrivit Legii pietei de capital, pentru a fi listata la bursa, o societate de investitii trebuie sa fi functionat in ultimii trei ani anterior solicitarii de admitere la tranzactionare, iar actiunile sale, care fac obiectul tranzactionarii, trebuie sa fie liber negociabile si integral platite. De asemenea, este necesar sa existe un numar suficient de actiuni distribuite publicului, or, nici una dintre aceste conditii nu este indeplinita de Fond, cel putin pina la adoptarea ordonantei de urgenta prin care se modifica regimul Fondului. Acesta a obtinut derogari prin ordonanta de la indeplinirea acestor prevederi.

Contactul cu bursa, in acest an

Dupa ce a fost anulata conditionarea intrarii FP pe bursa de obligativitatea listarii companiilor la care acesta este actionar, se estimeaza ca se vor putea incepe pina la finele anului procedurile necesare listarii. Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului si Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie vor trebui ca pina in iulie anul viitor, respectiv 24 de luni de la intrarea in vigoare a Legii nr. 247, sa initieze procedurile pentru derularea de oferte publice secundare de vinzare pentru pachete de actiuni de minimum 5% emise de societatile la care Fondul are participatii, in vederea listarii la BVB.

Procesul se va finaliza cel tirziu pina la 31 august 2008. Pentru CFR Marfa, companie la care Fondul Proprietatea detine 20% dintre actiuni, termenul de doi ani va curge incepind cu 1 ianuarie 2008, adica dupa momentul pina la care aceasta societate este obligata sa rascumpere obligatiunile emise pe piata internationala de capital. Obligatia listarii la bursa nu se aplica la societatile comerciale si nationale care fac obiectul unei strategii de privatizare catre un investitor strategic aprobate de Guvern.

FP isi va angaja evaluator

Cum listarea FP va avea loc inainte de intrarea societatilor din portofoliu pe piata de capital, ordonanta de urgenta stabileste masuri de calcul al activelor Fondului. Evaluarea acestora va fi realizata prin doua metode diferite, in cazul companiilor absente la bursa si al celor deja listate. Inainte de admiterea la tranzactionare a actiunilor FP, un evaluator angajat de catre acesta si autorizat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare va analiza capitalul societatilor nelistate prin calcularea acestora prin metoda capitalurilor proprii ale acestora, inregistrate la finele anului 2004.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=6698&art=16858&cHash=2d152a1dea

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri