Romania va respecta tinta de deficit bugetar pentru 2016, a declarat joi premierul Victor Ponta, respingand avertismentul Comisiei Europene ca reducerile de taxe planificate vor duce la un deficit de 3,5% din PIB, relateaza Reuters.

Ponta a aprobat propuneri de reducere a taxelor din iunie 2015 si pana in 2019, intre care reducerea semnificativa a Taxei pe Valoarea Adaugata pentru produsele alimentare, intr-un efort de combatere a evaziunii fiscale si de stimulare a cresterii economice si a consumului privat, relateaza Mediafax.

Propunerile au fost insa criticate de Consiliul Fiscal, ca si de Comisia Europeana si Fondul Monetar International, care au avertizat Guvernul sa nu puna in pericol reducerile de deficit care au avut loc in ultimii ani. Comisia Europeana anticipeaza ca economia Romaniei va inregistra anului viitor o crestere de 3,3%, dar ca deficitul bugetar va urca la 3,5%, in urma reducerilor accizelor si a TVA si a eliminarii impozitului pe dividende si a taxei pe constructiile speciale.

Ponta a salutat estimarea referitoare la cresterea economica, dar nu si pe cea privind deficitul. "Este o estimare gresita intrucat...s-a bazat pe calcule neeconomice. Sunt sigur ca, daca am respectat pana acum toate tintele, o vom face si anul viitor", a spus Ponta la o intalnire cu presa straina.

Romania a inregistrat anul trecut un deficit bugetar de 1,5% din PIB, conform standardelor europene de contabilitate, si anticipeaza un nivel similar pentru 2015. Comisia Europeana prognozeaza pentru acest an un deficit bugetar de 1,6%. Taxa pe valoarea adaugata va fi redusa de la 24% la 9%, din luna iunie, pentru toate produsele agro-alimentare, inclusiv la bauturi nealcoolice si la servicii de alimentatii publice. Guvernul isi mentine totodata intentia de a reduce cota standard de TVA de la 24% la 20%, din ianuarie.

Autoritatile din Romania au informat recent autoritatile de la Bruxelles ca deficitul din perioada 2016-2018 va fi de pana la 1,2% din PIB. Romania are un acord stand-by de 4 miliarde de euro cu FMI si Comisia Eu8ropeana, al treilea din 2009, care se incheie in septembrie.

Negocierile pentru reinnoirea acordului au fost intrerupte, iar Guvernul a respins propunerile de majorare a pretului gazelor si de adoptare de reforme in minerit. Ponta a spus ca datele preliminare au aratat un excedent bugetar de 0,7% din PIB in perioada ianuarie-aprilie, iar cresterea economica din 2015 va fi de circa 3%.

Premierul a mai aratat ca Romania vrea constructia unei conducte de gaze cu o lungime de 850 de kilometri de la Marea Neagra pana in Ungaria si dincolo de aceasta. Fondurile pentru finantarea proiectului, de 500 de milioane de euro, ar putea proveni de la Uniunea Europeana.

Petrom si ExxonMobil au descoperit rezerve de gaze de 42-84 miliarde de metri cubi in Marea Neagra, care ar putea deveni disponibile in circuitul comercial in 2019. "Dorim foarte mult sa accesam fonduri europene destinate infrastructurii energetice, pentru construirea conductei de gaze", a spus Ponta, adaugand ca mai intai este nevoie ca marimea rezervelor de gaze sa fie confirmata, intrucat constructia unui gazoduct fara sa ai gazele respective este un nonsens.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri