Populatia Romaniei va scadea - conform unui raport al Comisiei Nationale de Prognoza - cu aproape 2 milioane pana in 2020, iar fiecare al cincilea roman va intra in categoria \"oamenilor batrani\", se arata intr-un comunicat al MIE remis agentiei NewsIn
Populatia Romaniei s-a redus - in perioada 1992-2002 - cu mai mult de un milion de persoane, tendinta de scadere mentinandu-se si in anii urmatori, arata sursa citata. in plus, "in mai putin de 20 de ani, fiecare al cincilea roman va intra in categoria oameni in varsta". Proportia celor cu varsta de peste 60 de ani se estimeaza a fi de 22,3% din populatia Romaniei pana in 2030.

Cauzele imbatranirii populatiei sunt reducerea natalitatii si migratia. Numarul tinerilor intre 0-14 ani a scazut de la 22,7% in 1992 la 15,9% in 2005, iar cel al varstnicilor a crescut de la 11% in 1992 la 14,7% in 2005.

MIE a lansat un proces de consultare la nivel de experti, in scopul de a schita contributia Romaniei la cartea verde lansata de Comisia Europeana privind demografia la nivel comunitar. La nivel european, imbatranirea populatiei implica puternice presiuni - pe termen mediu si lung - asupra stabilitatii macroeconomice. Este efectul - conform cartii verzi elaborate de partea romana - care trebuie evitat in cazul noilor membri ai UE, Romania si Bulgaria.

Romania a identificat o serie de masuri care au drept scop protejarea sanatattii mamei si a copilului, egalitatea de sanse intre barbati si femei, asistenta acordata persoanelor in varsta, sustinerea tinerelor mame pentru a-si face o cariera. Documentul elaborat de autoritatile romane atrage atentia si asupra efectelor migratiei asupra dinamicii populatiei, subliniind ca Romania este o tara "exportatoare" de imigranti, in special de persoane tinere, cu putere de munca, cu varste cuprinse intre 25-45 de ani.

In Uniunea Europeana, cresterea naturala a populatiei a fost de numai 0,04% pe an, iar statele membre integrate in ultimul val, din 2004, au inregistrat o scadere a populatiei, cu exceptia Maltei si a Ciprului. Natalitatea este mult sub nivelul 2,1 copii/femeie, care ar putea asigura echilibrul sporului natural, se arata in comunicatul MIE.

Europenii se confrunta cu dificultati in gasirea unei locuinte, problemele de pe piata muncii, schimbarea modului de viata si de munca, ceea ce a dus la scaderea nivelului natalitatii. Acestora li se adauga si varsta inaintata a parintilor la nasterea primului copil.

In acest context, Comisia Europeana a lansat o consultare la nivel comunitar, prin publicarea unei carti verzi, care a stimulat, la nivelul statelor membre, cautarea unor solutii privind imbatranirea populatiei. Ca viitor stat membru UE, Romania si-a elaborat pozitia, realizand la randul sau o carte verde, ce va constitui o contributie la elaborarea unei politici europene pe aeasta tema.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri