John F. Nash Jr., stralucitul matematician interpretat de actorul Russell Crowe in filmul "O minte sclipitoare/ A Beautiful Mind" din 2001, a murit, sambata, intr-un accident de automobil, potrivit BBC, citat de Mediafax.

John Nash, in varsta de 86 de ani, si sotia sa, Alicia, in varsta de 82 de ani, au murit dupa ce taxiul in care calatoreau a fost implicat intr-un accident, produs in statul american New Jersey.

Potrivit relatarilor din presa locala, cuplul nu purta centuri de siguranta in momentul in care s-a produs accidentul.

Actorul Russell Crowe, care a interpretat rolul lui John F. Nash Jr. in filmul "A Beautiful Mind", a spus ca este "uluit" la aflarea vestii decesului matematicianului. "Sufletul meu este alaturi de John si Alicia si de familia lor. Un partener minunat. Minti frumoase, inimi minunate", a scris actorul pe contul sau de pe platforma Twitter.

In acest an, John F. Nash Jr., a fost recompensat cu Abel Prize pe 2015, un prestigios premiu acordat in domeniul matematicii, alaturi de colegul sau american Louis Nirenberg. Potrivit unui anunt facut in luna martie de Academia Norvegiana de Stiinte si Litere, John F. Nash Jr. si Louis Nirenberg sunt considerati "doi uriasi ai matematicii secolului al XX-lea".

John F. Nash Jr., in varsta de 86 de ani, si-a construit o cariera de succes la Universitatea Princeton si la Massachusetts Institute of Technology (MIT), din Statele Unite.

John F. Nash Jr. a castigat si premiul Nobel pentru economie pe anul 1994, cu o lucrare despre teoria jocurilor.

Filmul "O minte sclipitoare", inspirat din viata si cariera lui John F. Nash Jr., a primit opt nominalizari la premiile Oscar in 2002. Pelicula a castigat patru premii Oscar, inclusiv la categoriile "cel mai bun film" si "cel mai bun regizor" (Ron Howard).

Echilibrul lui Nash si dilema prizonierilor din corporatii

„Contributia lui pentru cunoastere a fost in postularea si modelarea matematica a teoriei jocurilor. Teoria jocurilor este, pentru cei care nu o cunosc, o disciplina care analizeaza matematic si numeric calitatea deciziilor intr-o situatie in care rezultatul deciziei tale nu depinde doar de tine ci si de deciziile altor participanti la aceeasi realitate, la acelasi “joc”, despre care nu stii nimic. A lua o decizie buna, intr-un astfel de context, devine o problema foarte dificila, problema pe care Nash a simplificat-o introducand cateva concepte si modele care permit o analiza sistematica a situatiei”, spune consultantul Adrian Stanciu pe blogul sau.

Daca vrei sa afli mai multe despre Teoria Jocurilor si contributia lui John Nash la Teoria Jocurilor, iti recomandam urmatoarele carti:

Jucatorul ingenios. Teoria jocurilor si arta transformarii situatiilor strategice (39,20 lei), publicata la Editura Publica.

Essential John Nash (139,99 lei), scrisa chiar John F. Nash, carte aparuta la Editura Princeton University.

Sursa foto: Prometheus72 / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri