Cresterea rapida a averilor din ultimii 20 de ani, cand 917 oameni de afaceri au acumulat 3.600 miliarde dolari, va incetini in urmatoarele doua decenii, pe fondul cresterii economice mai lente in statele emergente si a masurilor de atenuare a inegalitatilor, potrivit unui studiu al UBS si al PwC.

"Asa cum economiile cresc in cicluri, asa si oportunitatile care au condus la o perioada exceptionala pentru acumularea bogatiei este probabil sa se sfarseasca", se arata in raportul citat de Bloomberg. Taxele, initiativele pentru egalitate sociala, deflatia preturilor activelor si tensiunile geopolitice, precum razboaiele civile, vor avea probabil consecinte semnificative asupra formarii averilor, relateaza Mediafax.

UBS, cea mai mare companie de administrare a averilor la nivel mondial, si compania de consultanta PwC au constatat ca 917 antreprenori au acumulat 3.600 de miliarde de dolari in ultimii 20 de ani. Autorii au comparat perioada de la sfarsitul secolului XX cu epoca de aur de acum 100 de ani, cand cativa oameni de afaceri si-au construit averile din productia de automobile, otel si electricitate.

Cea mai mare parte a cresterii din ultimii ani a avut loc in Statele Unite, unde averile au fost construite in finante si industria tehnologiei, si in Asia, unde industria de consum si sectorul imobiliar au facut ca numarul miliardarilor sa fie mai mare decat in Europa.

Din 1995, averile detinute de antreprenori au crescut la doua treimi din total, de la mai putin de jumatate. Banci precum UBS si Credit Suisse Group sunt interesate sa atraga un numar cat mai mare de clienti dintre cei care ingroasa randurile celor mai bogati oameni din lume. Faptul ca doua treimi dintre miliardari se apropie de varsta la care isi vor transfera averile generatiei viitoare ar putea actiona ca o frana pentru cresterea averilor, potrivit raportului.

"Ce vor decide sa faca majoritatea miliardarilor cu varste de peste 60 de ani cu averile lor are o importanta majora, intrucat acestea vor scadea rapid in lipsa unei strategii de conservare si de administrare", scriu analistii UBS si PwC.

In afara de faptul ca sunt clienti vanati de banci, multi dintre miliardarii care si-au construit singuri averile lucreaza in serviciile financiare. In Statele Unite, 30% dintre acesti miliardari provin din industria financiara, comparativ cu 27,3% in cazul sectorului tehnologiei. Miliardarii din industria tehnologiei sunt insa mai bogati, cu un nivel mediu al averilor de 7,8 miliarde de dolari, comparativ cu 5,4 miliarde de dolari in cazul celor din sectorul financiar. In schimb, in ultimele doua decenii, jumatate dintre miliardarii din Europa si 20% dintre cei din Asia, care si-au castigat singuri averile, au reusit sa faca acest lucru in industria de consum.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri