Presedintele Klaus Iohannis critica Executivul si afirma ca abordarea ca orice contribuabil trebuie tratat ca potential evazionist i se pare de-a dreptul paguboasa.

„Performantele firmelor, performantele dumneavoastra, depind nemijlocit de calitatea regulilor in care va desfasurati activitatea. Este esential sa intelegem necesitatea de a imbunatati calitatea institutionala a mediului de afaceri. Transparenta, predictibilitatea si stabilitatea sunt premise importante pentru stimularea investitiilor si a antreprenoriatului, asa cum si dumneavoastra ati evidentiat in raportul pe care astazi il lansati”, declara presedintele Klaus Iohannis.

Potrivit acestuia, guvernul nu mai trebuie sa schimbe regulile, in mod imprevizibil, chiar «in timpul jocului». Cazuri precum «taxa pe stalp», sau chiar exemplul foarte recent al impozitarii bacsisului, denota lipsa de viziune si pripeala, ceea ce creeaza imprevizibilitate. „Exact opusul a ce se asteapta in mediul de afaceri. Autoritatile publice sunt primele care trebuie sa demonstreze profesionalism si responsabilitate in relatia cu mediul de afaceri. Suntem constienti ca Romania are de rezolvat numeroase carente institutionale. Ma refer aici la plata impozitelor, la evaziunea sistemica, la povara fiscala ridicata asupra muncii, dar mai ales la fenomenul coruptiei, care submineaza subtil dar sigur dezvoltarea economica.”

Dincolo de aceste considerente, abordarea ca orice contribuabil trebuie tratat ca potential evazionist, pe care Klaus Iohannis a constatat-o uneori, i se pare de-a dreptul paguboasa. „Sa nu se inteleaga gresit, eu sustin pe deplin combaterea evaziunii fiscale, insa masurile luate in acest sens trebuie cat mai bine adaptate realitatii economice si cadrului in care se desfasoara. Mai mult decat atat, sa nu uitam ca evaziunea fiscala nu este doar problema firmelor ci, intr-o anumita masura, aceasta reflecta si problemele administrative si structurale ale statului.”

In aceasta perioada, noul Cod Fiscal este in dezbatere parlamentara. In aceasta privinta, Iohannis considera ca nu trebuie sa ne preocupe doar scaderea taxelor, ci si maniera si sustenabilitatea prin care se face relaxarea fiscala de care economia are nevoie. „De aceea, trebuie sa analizam Codul Fiscal cu atentie si responsabilitate, tocmai pentru a nu pune in pericol stabilitatea macroeconomica si beneficiile acesteia”, afirma Klaus Iohannis.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri