Costul orar al fortei de munca in forma ajustata in functie de numarul zilelor lucratoare a scazut in primul trimestru cu 1,58% fata de trimestrul precedent, dar comparativ cu ianuarie-martie 2014 este mai mare cu 7,09%, a anuntat Institutul National de Statistica (INS).

In forma bruta, fata de aceleasi perioade de comparatie, variatia costului orar al fortei de munca a diferit nesemnificativ fata de forma ajustata (-1,4%, respectiv 7,01%). "Fata de trimestrul IV 2014, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a scazut in majoritatea activitatilor economice. Cele mai semnificative scaderi s-au inregistrat in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-10,98%), industria extractiva (-9,75%) si intermedieri financiare si asigurari (-4,24%)", arata INS, intr-un comunicat, scrie Mediafax.

Cele mai mari cresteri s-au inregistrat in administratie publica (2,39%), sanatate si asistenta sociala (1,92%) si invatamant (1,52%).
Scaderea fata de trimestrul anterior (pentru indicii in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 1,56%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 1,63%. Scaderile inregistrate de cele doua componente - pentru indicii in forma bruta (neajustata) - au fost de 1,39%, respectiv 1,45%.

Fata de primul trimestru din 2014, cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca in forma ajustata se observa in alte activitati de servicii (14,98%), activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (12,33%) si informatii si comunicatii (11,8%). Cresterea cea mai mica a avut loc in activitatea productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,62%).

Sursa foto: Candidati la un job/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri