Produsul Intern Brut (PIB) a fost in primul trimestru estimat la aproape 139,27 miliarde lei preturi curente, in termeni reali, ca serie bruta, in crestere cu 4,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, evolutie sustinuta de comert, reparatiile auto, transport, hoteluri, restaurante si industrie.

In functie de datele ajustate sezonier, PIB-ul s-a cifrat la 174,85 miliarde lei preturi curente, in crestere cu 1,6% fata de ultimul trimestru al anului trecut, in termeni reali, si cu 4,2% fata de primele trei luni ale anului trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Comertul cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor, transportul si depozitarea, hotelurile si restaurantele au contribuit cu 1% la cresterea economica din primul trimestru, aceasta ramura avand o pondere de 17,8% la formarea PIB, iar volumul sau de activitate s-a majorat cu 5,8%.

Totodata, industria, cu o pondere de 21,1% (volumul de activitate a crescut cu 4,2%), a avut o contributie de 0,9% la avansul PIB, la fel ca si informatiile si comunicatiile, cu o pondere de 7%, insa cu un avans al volumului de activitate de 13,2%. Impozitele nete pe produs, cu o pondere de 14,2% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 3,5%, au avut un aport de 0,4%.

Din punct de vedere al utilizarii Produsului Intern Brut, cheltuielile pentru consumul final al gospodariilor populatiei au avut o contributie de 3,3% la cresterea economica, cu o apreciere a volumului de 4,9%. De asemenea, un aport pozitiv, de 1,2%, l-a avut formarea bruta de capita fix, pe fondul urcarii volumului cu 8%.

"Ca urmare a scaderii volumului cheltuielii pentru consumul final al administratiilor publice (cu 1%) aceasta a avut o contributie negativa la cresterea PIB, de -0,2%. O contributie negativa la cresterea PIB a avut-o exportul net (-1,3%), consecinta a cresterii cu 9,7% a exporturilor de bunuri si servicii corelata cu o crestere mai mare a volumului importurilor de bunuri si servicii, cu 12,6%. Este de remarcat insa, soldul pozitiv al balantei de plati", se arata in comunicatul INS.

Seria ajustata sezonier a PIB trimestrial nu s-a modificat, revizuirea estimarilor pentru primul trimestru fata de varianta "semnal" fiind nesemnificativa.

Bugetul pentru anul in curs a fost fundamentat luand in calcul o crestere a PIB de 2,5%. Cea mai recenta estimare a Comisiei Nationale de Prognoza, datand din luna mai, ia in calcul un avans de 3,3%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri