Contributia pe care fondurile europene o aduc economiilor din Europa Centrala si de Est (ECE) nu poate fi supraestimata, insa esentiala ramane preocuparea pentru eficientizarea procesului de absorbtie durabila, arata un raport de progres al KPMG, intitulat "Fondurile europene in Europa Centrala & de Est".

Documentul KPMG prezinta modul in care aceste fonduri au fost utilizate in ultima perioada de programare (2007-2013), analizeaza rezultatele si sugereaza modalitati de folosire a acestor informatii pentru a se formula cele mai bune masuri strategice in vederea unei evolutii cat mai eficiente posibil a perioadei 2014-2020.

In ultima perioada de finantare, 11 tari din regiune au accesat aproximativ 176 miliarde euro, ceea ce se traduce intr-un procent de aproape 15,5% din PIB-ul mediu regional al Europei Centrale si de Est. Mai mult, la nivel national, fondurile UE au acoperit de la 11% pana la 24% din valorile PIB individuale anuale ale acestora. Aceste contributii substantiale au jucat un rol semnificativ in dezvoltarea economiilor acestor tari si in multe cazuri le-au ajutat sa treaca mai usor prin criza financiara.

Pe ansamlu, utilizarea fondurilor UE in ECE a fost impresionanta conform cifrelor de la sfarsitul anului 2014. Astfel, 77% din bugetul total si 72% din granturile contractate au fost distribuite beneficiarilor.

"Din perspectiva ratei de contractare, analiza noastra arata ca regiunea a inregistrat rezultate destul de bune, contractand aproape 100% sau chiar depasind acest procent din bugetele disponibile. Platile nu au inregistrat insa intotdeauna aceeasi evolutie”, spune Serban Toader, Senior Partner in cadrul KPMG Romania.

Spre exemplu, procentul de plata in Romania a fost de 52%, iar in Slovacia de 65% in Slovacia. "Faptul ca tarile reusesc sa contracteze fonduri nu inseamna ca ele pot intotdeauna sa le si cheltuiasca, desi majoritatea au realizat acest obiectiv destul de eficient.".

Estonia (11%) si Lituania (12%) au inregistrat cea mai mica diferenta intre ratele contractate si ratele platite in perioada 2007-2014. Romania, Slovacia si Bulgaria au raportat cele mai mari diferente.

"Aceste investitii cu ajutorul finantarilor europene au contribuit la dezvoltarea economica in ansamblu in regiunea noastra. Privind la stadiul absorbtiei fondurilor europene in Romania, desi rata de contractare s-a ridicat la un nivel foarte bun, suntem in continuare in decalaj in privinta platilor, datorita dificultatilor acumulate in primii ani de programare. Masurile adoptate in ultimii doi ani au avut un efect pozitiv semnificativ pentru accelerarea implementarii proiectelor si simplificarea procedurilor, iar lectiile invatate vor contribui la o mai buna planificare a perioadei 2014-2020. Un rol esential il va avea reforma sistemica in domeniul achizitiilor publice, determinata de transpunerea directivelor europene cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2016", a explicat Daniela Nemoianu (foto), Partener Executiv in cadrul KPMG Romania si Presedinte AmCham Romania.

In ceea ce priveste lectiile invatate din perioada 2007-2013, Florin Banateanu, Director Sector Public si Fonduri Europene KPMG Romania, mentioneaza ca potrivit rezultatelor studiului, in primii ani ai perioadei de contractare anterioare s-a remarcat o intarziere in contractari si in rambursarea fondurilor. "Contractarea fondurilor a inceput abia in anul al doilea al perioadei, si au mai trecut inca doi ani dupa aceea pentru a se plati fondurile catre beneficiari in cadrul oricaruia dintre programe. Riscul corectiilor ramane in actualitate, la fel ca si capacitatea administrativa limitata, un remediu putand fi utilizarea intensiva a componentei de asistenta tehnica,", isi aminteste Banateanu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri