Judetul Arad va exporta apa potabila in Ungaria, iar in acest sens va fi construita, incepand cu luna iulie, o conducta de 33 de kilometri intre Arad si Bekes, in baza unui parteneriat semnat inca din 2011, investitia de zece milioane de euro fiind suportata de partea ungara.

Reprezentantii Companiei de Apa Arad au declarat ca au fost obtinute toate autorizatiile si avizele necesare pentru proiectul privind construirea unei conducte prin care sa se vanda apa potabila unor regiuni din Ungaria, iar lucrarile efective vor incepe in jurul datei de 1 iulie, scrie Mediafax.

Purtatorul de cuvant al companiei aradene, Oana Hantig, a precizat ca va fi construita o conducta cu o lungime de 33 de kilometri, investitia fiind de aproximativ zece milioane de euro, fonduri alocate de partea ungara. ”Pentru aceasta lucrare, constructorul are la dispozitie un an, data preconizata pentru finalizare fiind 30 iunie 2016. Dupa aceasta data, si dupa executia probelor, livrarea de apa catre Ungaria se va face la pretul ce urmeaza a fi stabilit conform unei formule de calcul si care va fi actualizat in momentul inceperii livrarii. Se vor livra, in medie, 22.000 mc/zi, dar maximum 30.000 mc/zi”, a declarat Hantig.

Proiectul a fost anuntat de conducerea Consiliului Judetean Arad, care controleaza Compania de Apa, inca din 2011, iar construirea efectiva a conductei trebuia sa inceapa in 2012. Autoritatile spun insa ca anumite studii necesare au durat mai mult de cat se estimase. "S-a urmarit sa se indeplineasca toate solicitarile venite din partea autoritatilor competente, vizand studiile din care sa reiasa faptul ca aceasta exploatare suplimentara nu va afecta in niciun fel alimentarea cu apa potabila a locuitorilor din judetul Arad, nici in prezent si nici in viitor. Aceste studii au fost realizate de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, fiind de lunga durata”, a precizat sursa citata.

In 2011, autoritatile din Arad si Bekes (Ungaria) semnasera actele de constituire a unei societati mixte prin intermediul careia judetul Arad va exporta apa potabila. Societatea infiintata se numeste Aqua Trans Muresul SA, cu capital mixt romano-ungar. Firma a semnat cu Consiliul Judetean Arad un contract prin care a concesionat 20 de foraje de apa. Colaborarea dintre parti in vederea transferului de apa potabila peste granita a inceput in 2004, la solicitarea autoritatilor ungare, care spun ca panza freatica din zona Bekes ofera apa de calitate inferioara, care trebuie intens procesata pentru a fi potabila.

Autoritatile din cele doua judete spun ca beneficiarii parteneriatului vor fi peste 350.000 de oameni din 60 de localitati ale judetului Bekes, unde apa nu respecta normele europene, fiind contaminata cu arseniu. Judetul Arad foloseste in acest moment 30 la suta din disponibilul de apa potabila, urmand ca 30 la suta sa fie furnizata in Ungaria, iar judetului Arad sa-i ramana o rezerva de 40 la suta, conform normelor de siguranta impuse de standardele UE.

Sursa foto: Shutterstock.com/Apa potabila

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri