Guvernul pregateste a treia rectificare bugetara in acest an, desi excedentul bugetului general consolidat pe primele sapte luni ale anului este de 1,6% din PIB (5,5 miliarde lei), potrivit datelor Ministerului de Finante
Excedentul bugetar este in crestere fata de cel inregistrat in primul semestru de 1,1% din PIB, aratand ca institutiile nu au reusit sa cheltuiasca sumele alocate in primele sapte luni. Cu toate acestea, guvernul va majora pentru a treia oara deficitul bugetar pentru 2006. in urma celor doua rectificari bugetare din acest an deficitul bugetar programat a ajuns la 2,5% din PIB. Deficitul bugetar aprobat initial prin legea bugetului era de 0,5% din PIB.

Veniturile bugetului general consolidat au fost de peste 59,9 miliarde lei, iar cheltuielile ajung la 54,4 miliarde lei, in primele sapte luni, potrivit datelor citate de NewsIn. Incasarile din TVA si accize sunt in continuare cele mai mari ca pondere in PIB, comparativ cu celelalte venituri, fiind de 4,6% din PIB si, respectiv 1,8% din PIB.in primele sapte luni ale anului, s-au colectat peste zece miliarde de lei din impozitele pe profit si pe venit care reprezinta fiecare 1,6% din PIB. Contributiile de asigurari au adus statului mai mult de 18 miliarde lei, insemnand 5,5% din PIB.

Cheltuieli, semnificative ca pondere in PIB, de 5,3%, au fost realizate pentru asistenta sociala si au insumat circa 17,5 miliarde lei. Cheltuielile curente ale bugetului au totalizat 51 miliarde lei, din care peste 12 miliarde au fost alocate cheltuielilor de personal.

Veniturile bugetului general consolidat se mentin in media de 30% din PIB, inregistrata in ultimii ani, mult sub nivelul tarilor membre care este in jur de 40% din PIB. in perspectiva aderarii, Romania va avea nevoie de sume suplimentare la buget atat pentru a asigura contributia la bugetul comunitar cu 1,1% din PIB (circa 800 milioane de euro pe an), cat si pentru a cofinanta fondurile europene cu 0,5% din PIB (15% valoarea totala a fondurilor europene alocate in 2007 de trei miliarde). Cofinantarea va aduce fonduri europene intre 2,3 3,5 miliarde de euro pe an din 2007, respectiv 3- 4% din PIB care vor fi folosite mai ales in agricultura, infrastructura si mediu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri