Orice discriminare intre barbati si femei cu privire la stabilirea veniturilor salariale acordate pentru munca egala sau de valoare egala este interzisa potrivit modificarilor la Codului Muncii
Ministrul muncii, solidaritatii sociale si familiei, Gheorghe Barbu, a prezentat principalele modificari aduse Codul Muncii. Potrivit noilor prevederi, tuturor salariatilor care presteaza o munca le sunt recunoscute dreptul la negocieri colective, dreptul la protectia datelor cu caracter personal, precum si dreptul la protectie impotriva concedierilor nelegale.

Inca din momentul in care angajatorul are intentia sa faca concedieri colective, trebuie sa notifice angajatilor acest lucru, in scris, a precizat ministrul Gheorghe Barbu. Consultarile cu sindicatul sau reprezentantii salariatilor vor viza metodele si mijloacele de evitare a concedierilor colective sau de reducere a numarului de salariati care vor fi concediati, precum si atenuarea consecintelor concedierii prin masuri de sprijin.

In perioada in care au loc consultari, pentru a permite sindicatului sau reprezentantilor salariatilor sa formuleze propuneri, in timp util, angajatorul are obligatia sa le furnizeze toate informatiile relevante. Aceste obligatii se mentin indiferent daca decizia care determina concedierile colective este luata de catre angajator sau de catre o intreprindere care detine controlul asupra angajatorului.

In situatia in care, ulterior consultarilor cu sindicatul sau reprezentantii salariatilor, angajatorul decide aplicarea masurii de concediere colectiva, acesta are obligatia de a notifica in scris inspectoratul teritorial de munca si agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca, cu cel putin 30 de zile calendaristice anterioare datei emiterii deciziilor de concediere.

Salariatii cu contract individual de munca pe durata determinata vor beneficia de aceleasi drepturi ca si salariatii angajati permanent comparabili, cu exceptia cazurilor in care tratamentul diferit este justificat de motive obiective.

Salariatul permanent comparabil este cel al carui contract individual de munca este incheiat pe durata nedeterminata si care desfasoara aceeasi activitate sau una similara, in aceeasi unitate, avandu-se in vedere calificarea/aptitudinile profesionale. Au fost aprobate o serie de prevederi noi referitoare la munca cu fractiune de norma. Astfel, pentru incadrarea unor angajati cu fractiune de norma nu mai este necesar un minim de 2 ore pe zi sau de 10 ore pe saptamana.

Maxim 8 ore programul de noapte

In ceea ce priveste salariatii care isi desfasoara activitatea noapte, durata normala a timpului de lucru nu va depasi o medie de 8 ore pe zi, calculata pe o perioada de referinta de maxim 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul saptamanal.

Durata normala a timpului de lucru, pentru salariatii de noapte a caror activitate se desfasoara in conditii speciale sau deosebite de munca stabilite potrivit dispozitiilor legale, nu va depasi 8 ore pe parcursul oricarei perioade de 24 de ore, in care presteaza munca de noapte. Vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2008 se probeaza cu carnetul de munca.

Dupa data abrogarii Decretului nr.92/1976 privind carnetul de munca, cu modificarile ulterioare, vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2008 se reconstituie, la cererea persoanei care nu poseda carnet de munca, de catre instanta judecatoreasca competenta sa solutioneze conflictele de munca, pe baza inscrisurilor sau a altor probe din care sa rezulte existenta raporturilor de munca. Cererile de reconstituire formulate anterior datei abrogarii Decretului nr.92/1976, cu modificarile ulterioare, se vor solutiona potrivit dispozitiilor acestui act normativ.

Angajatorii care pastreaza si completeaza carnetele de munca le vor elibera titularilor in mod esalonat, pana la data de 30 iunie 2009, pe baza de proces-verbal individual de predare-primire. Inspectoratele teritoriale de munca ce detin carnetele de munca ale salariatilor le vor elibera pana la data de 30 iunie 2009, in conditiile stabilite prin ordin al ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei.

Codul Muncii (Legea nr. 53/2003) cu modificarile si completarile aduse prin prezenta ordonanta de urgenta a Guvernului, va fi republicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dupa aprobarea acestuia prin lege, dandu-se textelor o noua numerotare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri