Ne aflam in grafic cu rezolvarea problemelor ramase pana la aderare si anume functionarea agentiilor de plati, identificarea parcelelor, monitorizarea organismelor modificate genetic, dar si ecarisajul sau punctele de inspectie la frontiera, a declarat ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur.
Potrivit datelor furnizate de agentiem pentru NewsIn, in cadrul Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura(APIA) au fost angajate 4.378 de persoane, pentru restul de 622 de posturi disponibile fiind organizate trei sesiuni in luna septembrie. Daca in urma acestor examene nu se ocupa locurile libere, se vor organiza si alte concursuri pentru ca, potrivit surselor din agentie, termenul legal de finalizare a angajarilor este sfarsitul anului 2006.

Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur are insa cifre diferite, si sustine ca la APIA sunt angajati 4.500 de oameni, o parte din posturile ramase vacante fiind alocate pentru cei care isi finalizeaza studiile superioare in acesta toamna.

"Ne-am gandit ca este bine sa rezervam o parte de posturi pentru cei care termina facultatea in acest an", a spus Gheorghe Flutur. Acesta a precizat, ca nepregatirea profesioanala a celor declarati admisi la concursuri nu reprezinta o problema, pentru ca pentru toti angajatii sunt implicati in cursuri speciale, sustinute de specialisti romani si straini.

APIA este responsabila si cu problema identificarii parcelelor. Ministrul Agriculturii a mentionat ca 1.900 de comune au intrat in baza de date, iar pentru 1.031 dintre acestea procesul de identificare a parcelelor a fost finalizat. Flutur considera ca este de apreciat efortul depus de cei din agentie, pentru ca volumul de munca din aceasta vara a fost urias. in ceea ce priveste dotarea agentiei, in prezent exista 1.250 de calculatoare si ministerul va organiza in luna octombrie o licitatie pentru a achizitiona inca 2.500 de calculatoare. Softul implementat de agentie este aproape finalizat, cel mai modern fiind "Registrul Fermelor", in care sunt inscrisi circa 1,5 nilioane de fermieri. Primele aplicatii ale softului se vor realiza vineri, acest lucru pregatind demonstratia de saptamana viitoare fata de misiunea de audit a comisiei europene. Reprezentantii comisiei europene vor efectua saptamana viitoare o misiune de audit agentiilor de plati.

In ceea ce priveste organismele modificate genetic(OMG), Flutur a declarat ca toti fermierii stiu ca de la anul este interzisa cultivarea OMG pe teritoriul tarii noastre, ca urmare a solicitarii Uniunii Europene. in prezent, in Romania exista aproximativ 1.100 cultivatori de soia modificata genetic, toti fiind autorizati. De asemenea, cele 118.000 hectare de teren pe care se cultiva soia modificata genetic sunt monitorizate de autoritati.

Monitorizarea cultivatorilor se face de catre un organism de inspectie, aflat in subordinea Ministerului Agriculturii si format din 47 de inspectori la nivel de judet si 326 de specialisti nominalizati la nivel local.

Pentru lipsa sistemului de ecarisaj, Romania a primit la raportul din luna mai stegulet rosu. Firmele Protan Bucuresti si Atev Ungaria, care au castigat licitatia pentru punerea la punct a sistemului de ecarisaj din Romania, trebuie sa investeasca pana la sfarsitul anului 2006, suma14 milioane de euro, conform unui grafic de investitii pe care s-au angajat sa-l realizeze. Flutur apreciaza ca firmele responsabile si-au respectat angajamentele pana in prezent. Daca la sfartitul lunii iulie, ministrul Gheorghe Flutur anunta ca toate cele opt puncte de inspectie la frontiera (PIF) vor fi gata la 31 august, in cadrul conferintei de joi, Flutur a precizat ca pentru trei puncte de frontiera termenul limita este 15 septembrie. Ministrul considera ca nu exista justificare obiectiva pentru aceste intarzieri, dar ca este timp suficient pana la aderare ca aceste PIF-uri sa fie terminate si dotate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri