Absolventii institutiilor de invatamant in varsta de minimum 16 ani, inclusiv tinerii care tocmai au finalizat examenul de bacalaureat, au dreptul sa primeasca ajutor de somaj, in valoare de 250 de lei, daca solicita Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Anul trecut, peste 1.000 de persoane incasat aceasta suma doar in Bucuresti.

ANOFM ofera servicii absolventilor daca se inregistreaza, in termen de 60 de zile de la absolvire, la agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca, respectiv agentia municipiului Bucuresti. Indemnizatia de somaj se acorda de la data expirarii perioadei de 60 de zile daca cererea este inregistrata la AJOFM in termen de 10 zile.

Indemnizatia de somaj se acorda pentru o perioada de sase luni si este, in prezent, in valoare de 250 lei (50% din valoarea indicatorului social de referinta, de 500 de lei), potrivit datelor furnizate wall-street.ro de ANOFM.

In 2014, de exemplu, doar in Bucuresti un numar de 1.088 de persoane au incasat indemnizatie de somaj. In plus, valoarea total platita catre absolventii de invatamant a fost de 1.76 milioane de lei.

Conditiile care trebuie indeplinite pentru ca un absolvent sa poata beneficia de indemnizatia de somaj sunt: sa se fi inregistrat in evidentele ANOFM in termenul de la absolvire prevazut mai sus, sa nu realizeze venituri sau daca realizeaza, acestea sa fie mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta in vigoare, si sa nu urmeze o forma de invatamant la data solicitarii dreptului. In plus, trebuie avut in vedere faptul ca indemnizatia se acorda o singura data, pentru fiecare forma de invatamant absolvita.

Sursa foto: Tanara cu pusculita, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri