Reprezentanti din 17 state europene din interiorul si din afara UE, intre care si Romania, discuta vineri un plan de imbunatatire a infrastructurii energetice prin crearea unei retele de gazoducte in sud-estul continentului, in vederea reducerii dependentei de Rusia, relateaza Bloomberg.

Decizia urmeaza sa fie luata la o reuniune a ministrilor de profil la Dubrovnik, Croatia, la care va participa vicepresedintele Comisiei Europene insarcinat cu uniunea energetica, Maros Sefcovic, conform Mediafax.

Statele membre UE participante sunt Austria, Bulgaria, Croatia, Grecia, Ungaria, Italia, Romania, Slovenia si Slovacia. Din afara UE participa Serbia, Albania, Bosnia si Herzegovina, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Kosovo, Muntenegru, Republica Moldova si Ucraina. Criza din Ucraina si decizia din decembrie a Rusiei de a renunta la proiectul South Stream au socat multe state europene. Comisia Europeana vrea sa incurajeze colaborarea intre state pentru protejarea aprovizionarii cu energie. Rusia asigura 27% din necesarul de gaze al Europei.

"Pe piata exista inca blocaje si constrangeri considerabile, care fac dificila trecerea la surse alternative de aprovizionare si reducerea dependentei de Rusia", a declarat Emily Stromquist, analist in domeniul energiei la institutul de cercetari Eurasia in Londra. Comisarul Miguel Arias Canete, insarcinat cu probleme de clima si energie, va participa la randul sau la discutiile care vor porni de la o strategie anuntata in februarie.

Europa de Sud-Est este un element vital al discutiilor politice de diversificare a furnizorilor de energie. Statele din regiune sunt situate intre pietele mari consumatoare de energie din vestul Europei si zacamintele de gaze de la Marea Caspica detinute de Kazahstan, Turkmenistan si Azerbaidjan. Anul viitor, un consortiu care include grupurile BP si Statoil urmeaza sa inceapa lucrarile la Conducta Trans-Adriatica, prin care vor putea fi livrate gaze in Italia, Grecia, Albania si Bulgaria.

Prin conducta South Stream la care Rusia a renuntat ar fi fost livrate gaze pe sub Marea Neagra, catre Europa. Alternativa Rusiei la South Stream este constructia unei conducte spre Turcia si Grecia. Strategia UE este ca livrarile de gaze sa fie mai flexibile prin constructia de noi conducte in sud-estul Europei, care sa aiba capacitatea de inversare a fluxului.

Oficialii Comisiei au propus formarea unui grup de ministri care sa discute imbunatatirea infrastructurii de gaze la doua luni dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a anulat proiectul South Stream.Mai multe proiecte sunt deja in faza de proiectare. Operatorul slovac de conducte Eustream are un plan de constructie a conductei de gaze Eastring, din Slovacia pana in sud-estul Europei, prin Romania. Conducta va fi conectata la Turcia via Bulgaria, a declarat in acest an premierul slovak Robert Fico. Mai multe tari vor "un coridor vertical de gaze", care ar conecta Romania, Bulgaria si Grecia. Proiectul ar implica constructia de tronsoane inter-conectoare intre Bulgaria si Grecia si Romania si Bulgaria.

Ministrii participanti la reuniunea de la Dubrovnik vor alege mai multe proiecte de infrastructura care trebuie accelerate. Proiectele ar putea fi eligibile pentru finantare din partea Bancii Europene pentru Investitii, Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare si UE. Investitorii spera ca oficialii vor lua decizii concrete si vor stabili termene concrete, a spus Stromquist. Ea a aratat ca aceste proiecte nu sunt foarte costisitoare, dar impactul lor este considerabil, prin imbunatatirea concurentei si reducerea dependentei de Rusia.

Sursa foto: Natural gas/ Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri