Intoarsa in Romania acum trei ani pentru “a nu oferi doar sfaturi de la distanta” premierului, tanara Ioana Petrescu, vorbeste despre perioada in care a condus Ministerul Finantelor, cum a fost recrutata de Victor Ponta, dar si despre viziunea pe care o are asupra unora dintre recentele masuri fiscale aplicate de Guvern.

In urma cu o luna m-am intalnit cu Ioana Petrescu in Osteria Ciao Niki, un restaurant cu specific italian si cu o patroana a carei poveste se aseamana oarecum cu cea a fostului ministru al Finantelor.

“Restaurantul este aproape de casa, iar pe Niki am cunoscut-o cand am venit prima data aici. Mi-a placut povestea ei, pentru ca si ea s-a intors acasa acum cativa ani din Italia pentru a realiza ceva in propria tara”, isi explica alegerea Ioana Petrescu.

Suntem intrerupti pentru cateva secunde de proprietara restaurantului care ne explica faptul ca “nu exista meniu”, iar felurile de mancare sunt preparate in functie de preferinta clientului. “Ceva vegetarian” este sugestia Ioanei Petrescu, in vreme ce necunoscatorul din mine merge pe varianta simpla, dar sigura: “paste”.

“Dieta ministrului functioneaza foarte bine. La o luna dupa ce preluasem mandatul aratam ca un manechin pentru ca rareori aveam timp de mancare. Acum e mai putin stresant”, povesteste ea.

Ioana Petrescu a ocupat functia de ministru al Finantelor in perioada martie – decembrie 2014. In prezent ea este consilier al premierului Victor Ponta si totodata seful Guvernului la conducerea Consiliului pentru aplicarea politicii in domeniul ajutorului de stat.

Numirea fostei studente de la Harvard a surprins in 2014 intregul peisaj politic romanesc, Ioana Petrescu intrand rapid sub lupa opiniei publice. Reducerea CAS si a numarului de taxe s-au aflat printre obiectivele declarate ale acesteia la preluarea mandatului.

Cand eram ministru toata lumea imi cerea sa scad taxele. Cel mai ciudat loc in care mi s-a cerut asta a fost in mijlocul bazinului de inot: intr-un moment cand incercam sa stau la suprafata la propriu, un necunoscut pur si simplu m-a oprit ca sa imi ceara sa scad TVA la 9% in baruri si cafenele

Imi povesteste apoi despre zilele petrecute la sefia Finantelor si problemele intampinate la venirea in tara.

“Era un job interesant la finante, aveai posibilitatea sa schimbi niste lucruri, iar asta compensa faptul ca in fiecare zi era un foc pe care trebuia sa il ‘stingi’. Din cauza programului aglomerat, problemele fiscale si lucrurile care tineau de strategie le faceam mai mult in weekend, cand nu mai sunau telefoanele”.

Evita sa vorbeasca despre “momentele neplacute” – asa cum le-am numit eu, din activitatea de ministru si prefera sa le numeasca “provocari”. Insist si o intreb despre “focurile stinse” .

“Negocierile cu sindicatele, de exemplu, care au fost lungi si dure. Nu aveai cum sa delegi negocierile cu sindicatele, indiferent ca vorbim de cele din sanatate sau educatie, pentru ca exista riscul sa te trezesti cu oamenii in strada”, spune Ioana Petrescu.

Aceasta este cea mai mare temere ca ministru intr-un Guvern? Sa nu iasa oamenii in strada? “Este una dintre ele… . Nu as spune ca negocierile cu sindicatele au fost cele mai neplacute lucruri din activitatea de ministru, au fost doar… o provocare. Nu cereau lucruri exagerate; sindicatele aveau dreptate, nu exista o diferenta de opinie, doar ca pur si simplu nu exista spatiu fiscal ca sa acordam tot ceea ce solicitasera”, explica Ioana Petrescu, care face astfel o evidenta referire la presiunea din partea Fondului Monetar International in ceea ce priveste cheltuielile bugetare.

Ce as fi vrut eu de la FMI in acesti ani ar fi fost ca institutia sa nu aiba doar acea abordare contabila. As fi vrut putin mai multa flexibilitate in gandirea FMI, astfel incat sa fie luate in considerare si efectele economice ale unor masuri fiscale

O intreb despre relatia cu FMI si constrangerile pe care institutia internationala le-a impus in ultimii ani.

“Ce as fi vrut eu de la FMI in acesti ani ar fi fost ca institutia sa nu aiba doar acea abordare contabila – la modul ‘aceasta masura are acest impact negativ contabil pe buget, deci nu e buna’. Nu poti sa privesti orice masura fiscala doar din punct de vedere contabil, pentru ca pana la urma toate au un efect economic in timp. Cand politica lor este sa nu ia in considerare impactul unei masuri, atunci apar diferente de opinie. Aceasta a fost situatia si cand am discutat cu ei despre profitul reinvestit sau despre CAS. As fi vrut putin mai multa flexibilitate in gandirea FMI, astfel incat sa fie luate in considerare si efectele economice ale unor masuri fiscale”, mentioneaza Ioana Petrescu.

Cum a fost recrutata Ioana Petrescu in cabinetul Ponta

Dupa ce a terminat liceul Mihai Viteazul din Bucuresti, Ioana Petrescu a plecat la studii in SUA, obtinand o licenta in economie si matematica la Wellesley College si un doctorat si masterat in economie la Universitatea Harvard.

“M-am dus fara sa stiu pe nimeni in State, pur si simplu am aplicat si am obtinut o bursa acolo. Nu am o famile cu ‘traditie’ in finante, parintii sunt ingineri de profesie. Am vrut sa fac ceva diferit si sa lucrez in domeniul economic. Daca as fi facut studiile in Romania cred ca as fi urmat o cariera in medicina”, mentioneaza Ioana Petrescu.

Cel mai surprinzator lucru intalnit in facultatile americane? “Faptul ca desi aveam numerosi colegi care veneau din familii foarte bogate, comportamentul acestora rareori le trada background-ul. Singurul moment cand iti puteai da seama de averea studentilor era atunci cand vedeai ca se inscriu in clubul dedicat celor interesati cum sa isi investeasca banii din trust fund – loc in care eu nu aveam ce cauta”, povesteste ea zambind.

Dupa finalizarea studiilor, Ioana Petrescu a ocupat functia de profesor de economie in cadrul Facultatii de Politici Publice de la Universitatea Maryland, iar apoi a lucrat pentru American Enterprise Institute (AEI).

“Pe Victor Ponta l-am intalnit la Washington, in februarie 2012, cand inca nu era premier. Am participat la o intalnire cu mai multi economisti la American Enterprise Institute, unde am avut ocazia sa discutam si unde i-am spus mai multe lucruri… unele care i-au placut, iar altele poate mai putin placute. Am pastrat ulterior legatura si purtam discutii pe diferite subiecte economice, insa de la departare nu poti sa faci mare lucru. Mi-am dat seama ca daca vreau sa realizez ceva nu puteam sa fac asta din SUA, asa ca m-am hotarat sa ma intorc in tara”, isi aminteste Ioana Petrescu, care adauga faptul ca Victor Ponta nu i-a propus initial nicio functie oficiala.

“Nu am vorbit despre o functie concreta, mi-a spus doar ca ar vrea sa lucrez pentru el. Cand in final m-am hotarat sa ma intorc in tara, mi-a propus functia de consilier de stat. Am preferat sa vin in Romania si sa incerc sa ajut de-aici, nu doar sa dau un sfat din senin, fara substanta, din punctul de vedere al cuiva care priveste lucrurile din afara”, adauga ea.

Afirma ca s-a intors in Romania fara idei preconcepute de genul ‘toti politicienii sunt rai’ sau ‘administratia nu functioneaza’.

Ce am gasit cand am ajuns in Palatul Victoria? Oameni extraordinari pe care nu puteai sa ii premiezi din cauza limitarilor de buget, dar si oameni mai putin buni pe care nici ca ministru nu puteai sa ii dai afara

Discutia aluneca spre unele masuri fiscale pe care le-a sustinut atat in perioada in care ocupa functia de ministru al Finantelor, cat si acum, din functia de consilier al premierului. Insist asupra a doua dintre acestea – neacceptarea eliminarii impozitului pe dividende, dar si obligativitatea platii CAS pentru veniturile din investitii.

“In cazul eliminarii impozitului pe dividende au fost niste limitari rezultate si in urma discutiilor cu FMI. In ceea ce priveste plata contributiilor CASS pe veniturile din investitii este o chestie de principiu: trebuie sa platim toti daca ne asteptam sa beneficiem de servicii medicale. Salariul este un venit, iar castigurile din investitii sunt si ele un venit, deci si acestea trebuie impozitate. Sunt de acord insa ca aceste plati trebuie plafonate, astfel incat un om de afaceri care castiga milioane de euro din investitii sa nu fie nevoit sa plateasca CASS atat de mult”, mentioneaza Ioana Petrescu.

Dupa o discutie de circa doua ore, Ioana Petrescu se scuza si imi explica faptul ca trebuie sa ajunga la o sedinta la care participa si premierul Victor Ponta. Inainte de a pleca mai are insa timp sa faca o singura mentiune despre concediul ideal: "Undeva unde exista plaja si nu sunt televizoare… presiunea publica in administratia de stat este imensa".

Foto: Andrada Mihailescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri