Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, s-a intalnit luni cu ministrul Finantelor pentru a discuta despre pachetul de masuri inclus in Codul Fiscal, iar fiecare institutie si-a reiterat pozitia, BNR aratand riscurile la adresa stabilitatii si aglomerarea de reduceri intr-o perioada scurta.

''Ieri (luni – n.r.) ne-am vazut cu ministrul de Finante, intalnirea este institutionala, trebuie sa spun ca nu este nimic nou, aceste intalniri fac parte din intalnirile institutionale si din conlucrarea intre cele doua institutii. Zilnic specialisti din Banca Nationala se intalnesc cu specialisti din Ministerul de Finante, este o chestiune absolut normala (...) Schimbul de informatii a fost foarte bun, nu ne-a spus lucruri noi pentru ca ne stim pozitiile, noi am reiterat riscurile la adresa stabilitatii, dansul a subliniat si contextul politic in care are loc aceasta dezbatere despre Codul Fiscal", a declarat marti guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la briefingul de presa dupa sedinta de politica monetara a Consiliului de Administratie al bancii centrale, scrie Mediafax.

El a aratat ca reprezentantii BNR au subliniat inca o data ca pozitia Bancii Nationale nu se refera la Codul Fiscal, admitand ca include multe elemente bune, ci se refera la pachetul de masuri, de reducere de taxe si impozite, aglomerate intr-o perioada foarte scurta de timp.

"Nu e vorba nici de alb-negru da sau impotriva Codului Fiscal, nu este nici alb-negru da sau impotriva masurilor fiscale, este vorba de dozaj, de masuri. Sunt foarte multe reduceri de impozite, la toate proportiile sunt mari, cifra de deficit este de 2,2-2,3% din PIB. Ea pare mica, dar este o cifra foarte mare, ea poate sa schimbe traiectoria economiei romanesti pentru ca este prinsa intr-o perioada foarte scurta si, chiar daca am vrea, nu putem sa compensam dintrodata. De aceea, dozajul este cheia problemei", a reiterat Isarescu.

El a reluat si comparatia dintre stabilitatea preturilor si sanatate, spunand ca nu trebuie pierduta, in caz contrar tratamentele fiind dureroase. "Iti dai seama cat de importante sunt cand le pierzi, iar reparatiile, tratamentele sunt dureroase, asa cum se intampla si cu sanatatea. De aceea, sub nicio forma nu trebuie s-o pierdem", a mai spus guvernatorul.

Fiind solicitat de jurnalisti sa comenteze opinia transmisa de reprezentantii Fondului Monetar International privind Codul Fiscal, Isarescu apreciaza ca opiniile coincid cu cele ale bancii centrale. "Am citit si eu comunicatul Fondului si mi se pare ca merge in aceeasi directie si insista pe aceleasi lucruri. In sfarsit, dansii fiind mai apropiati pe probleme fiscale cu Ministerul de Finante, fac si recomandari privind unele optiuni", a adaugat seful bancii centrale.

El a subliniat ideea din opinia FMI privind cresterea consumului in urma aplicarii reducerii masive de impozite si taxe. Intrebat daca este mai putin optimist in privinta revizuirii pachetului de masuri fiscale, guvernatorul a raspuns negativ, aratand ca deja au aparut semnale de discutii, propuneri din partea opozitiei.

FMI: Codul Fiscal ar periclita finantele Romaniei

Fondul Monetar International recomanda Romaniei sa tempereze amploarea si viteza de implementare a masurilor de politica fiscala, precum si noile planuri de cheltuieli pentru a reusi sa reduca treptat datoria publica, sa relaxeze povara fiscala si sa finanteze proiecte noi.

"Romania a facut pasi importanti in ultimii sapte ani pentru a-si imbunatati finantele publice controversate. Suntem ingrijorati ca, in forma sa actuala, acest Cod Fiscal, ar periclita aceste realizari. El ar presupune o pierdere anuala de venituri de aproximativ 2,2% din PIB si o majorare a deficitului bugetar de pana la cel putin 3% din PIB, plasand astfel datoria publica pe o traiectorie ascendenta", se arata intr-o opinie cu titlul "Decizie cruciala", semnata de sefa misiunii FMI pentru Romania, Andrea Schaechter, si reprezentantul rezident al FMI pentru Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa.

Codul Fiscal urmeaza sa fie discutat din nou de Ministerul Finantelor cu BNR si reprezentantii partidelor politice, fiind convocata o sesiune extraordinara a Parlamentului la finele acestei luni.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri