Economia Romaniei a crescut in primul semestru cu 3,7% pe serie bruta si cu 3,8% pe serie ajustata sezonier, dar ritmul de crestere economica a incetinit semnificativ in T2, la 3,2%, fata de 4,3% in primul trimestru. De asemenea, comparativ cu T1, produsul intern brut a avansat cu doar 0,1%.

UPDATE:

Analistii ING Bank anunta intr-un raport ca statisticile publicate de INS astazi dezamagesc, luand in calcul chiar o revizuire in jos a prognozei de crestere economica. ING Bank miza pe o crestere trimestriala de 0,9%, fata de 0,1% cat a raportat Statistica.

"Este posibil ca o evolutie slaba a industriei prelucratoare sa fie responsabila, in timp ce pe partea de cerere ar putea exista o incetinire a investitiilor, in contextul amanarii consumului privat inaintea taierilor de taxe, in special inaintea reducerii TVA cu 5% de anul viitor", apreciaza analistii ING Bank, care precizeaza ca vor lua o decizie cu privire la revizuirea prognozei dupa publicarea cifrelor detaliate asupra PIB, in septembrie.

Totusi, Romania nu este singura economie din regiune in care avansul PIB a incetinit. Potrivit unui raport al UniCredit Group, evolutii similare au avut si Cehia, Ungaria, Polonia si Slovacia. Toate cele 4 economii si Romania au cresteri economice peste potential.

"Economia Romaniei a pierdut din turatie in T2 2015. Cresterea anuala a incetinit agresiv, la 3,2%, fata de 4,3% in primul trimestru. Consumul si imobiliarele nu au suficienta putere sa impinga economia in acelasi ritm ca in primul trimestru. Cresterea anuala este putin probabil sa depaseasca 3,7% in 2015, in pofida asteptarilor Guvernului de a depasi 4% in acest an", spune Dan Bucsa, economistul pe zona ECE al UniCredit.

In ceea ce priveste contributia agriculturii, Bucsa precizeaza ca, in regiune, Ungaria si Romania au fost cele mai afectate de seceta din agricultura, dar cel mai mare impact in PIB urmeaza sa fie observat in al treilea trimestru al anului.

STIREA INITIALA:

Seria ajustata sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculata ca urmare a includerii estimarilor pentru trimestrul II 2015, fiind revizuita fata de varianta publicata in iulie, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS), conform Mediafax.

Astfel, estimarile pentru primul trimestru au fost revizuite de la 1,5% la 1,4% fata de ultimul trimestru al anului trecut si de la 4,1% la 3,8% comparativ cu perioada similara a anului trecut. Datele pentru ultimul trimestru din 2014, comparativ cu trimestrul al treilea, au fost modificate de la 1% la 0,9%, iar pentru trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul al doilea de la 2,2% la 1,3%. Totodata, PIB-ul din al doilea trimestru al anului trecut fata de primul trimestru a fost revizuit de la -0,6% la +0,2%, iar pentru primul trimestru fata de ultimul trimestru din 2013 indicii au fost modificati de la 0,1% la 0,2%.

INS precizeaza ca seriile ajustate sezonier se recalculeaza trimestrial ca urmare a modificarii modelelor adoptate, a numarului de regresori folositi, a modificarii seriilor brute si a numarului de observatii disponibile.

Inflatie negativa dupa 6 luni

Incheierea primului semestru din an a coincis si cu o premiera in economia romaneasca de dupa '89, intrarea inflatiei pe teritoriul negativ. Preturile de consum au scazut in iunie cu aproape 3% fata de mai, pe fondul reducerii TVA la alimente si bauturi la 9% de la 1 iunie, iar rata anuala a inflatiei a ajuns in teritoriu negativ, la -1,6%, pentru prima data in ultimii 25 de ani, influentata de ieftinirea alimentelor cu 6,4%, potrivit INS.

Trendul de scadere nu s-a oprit aici, astfel incat in iulie INS a consemnat un nou minim, de minus 1,7%, ceea ce a determinat BNR sa prognozeze o inflatie negativa si pentru urmatoarele 3 trimestre.

Totusi, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat recent ca economia nu risca sa intre in deflatie, avand in vedere ca inflatia se va situa in teritoriu negativ in viitoarele trei trimestre, intrucat consumul creste cu 6% si poate ajunge la 10% pana la finele anului, existand chiar presiuni inflationiste dupa cresterea salariilor.

"Raspunsul este nu si am doua argumente. Grosul acestei dezinflatii, intr-adevar de tip «soc», cred ca este foarte importanta, vine nu atat din eventuala reducerea TVA de la 24% la 19% - noi am luat-o in considerare, nu este intr-adevar certa, din timp ce procesul legislativ nu s-a terminat, dar nu putem sa n-o luam in considerare in scenariul nostru, - dar grosul dezinflatiei vine tot de la TVA redus la alimente, pentru ca ponderea alimentelor in indicele preturilor de consum din Romania este foarte mare. Deci nu este neaparat o noutate, am spus doar ca s-a accentuat", a afirmat Isarescu la briefingul dupa sedinta CA pe probleme de politica monetara, fiind intrebat daca exista pericolul intrarii intr-o perioada de deflatie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri