Garanti Bank a revizuit in sus prognozele de crestere a PIB-ului, la 3% in 2015 si 3,5% in 2016, in contextul in care pentru acest an avea una dintre cele mai pesimiste estimari din piata, de 2,5%, potrivit raportului macroeconomic publicat de banca.

Estimarile Garanti Bank pentru 2015 si 2016 au la baza relaxarea fiscala datorata noului Cod Fiscal. Banca mizeaza pe faptul ca reducerea TVA-ului la produsele alimentare, de la 24% la 9%, ar putea genera o crestere a consumului si a economiei. "Stimulul fiscal dat de reducerea de taxe va fi vizibil mai ales anul viitor, adaugand 0,7 puncte procentuale in plus la PIB".

"Cresterea este una pe scara larga si se reflecta in mai multe sectoare economice, precum industria, serviciile, comertul, transporturile si constructiile. Aceste date confirma estimarile noastre pozitive cu privire la performantele economiei in urmatorii ani", a declarat Ufuk Tandogan, CEO Garanti Bank.

Analistii bancii considera ca sectorul IT, care a inregistrat cea mai accelerata crestere in PIB in 2014, a avansat cu 24% in primele trei luni si are potential de crestere semnificativ pana la finalul anului. Garanti Bank estimeaza ca IT-ul va fi continua sa fie unul dintre principalele motoare ale dezvoltarii economice.

Totodata, valoarea adaugata din constructii a crescut cu 6,1% in primul trimestru, in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, ca urmare a dezvoltarii segmentului cladirilor, iar transporturile au avansat de la an la an cu 10,7%, de doua ori mai rapid decat in primul trimestru. Asteptarile pentru 2016 sunt pozitive in ceea ce priveste segmentul constructiilor si al investitiilor in infrastructura. Banca Nationala a Romaniei ar trebui sa pastreze rata dobanzii de politica monetara la 1,75% pe tot parcursul anului, potrivit raportului macroeconomic emis de Garanti.

Garanti Bank prevede o noua reducere a dobanzii cheie la inceputul anului viitor, atunci cand inflatia ar trebui sa scada din nou pe fondul reducerii TVA-ului. De asemenea, specialistii bancii estimeaza ca deficitul bugetar anul acesta va fi de 2%, iar anul viitor de 2,9%. In 2016, cand TVA-ul general se va reduce, deficitul bugetar se va situa sub 3%, potrivit Raportului Macroeconomic citat, atat timp cat incasarile pastreaza ritmul actual, iar cheltuielile sunt monitorizate atent.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri