Economia Chinei a inregistrat in ultimii 10 ani o serie de urcusuri si de coborasuri, insa in ciuda oscilatiilor rata oficiala a somajului a ramas incredibil de stabila, ceea ce ridica o serie de intrebari. Noi date arata ca, in realitate, tara asiatica are mult mai multi someri decat autoritatile chineze vor sa se stie.

Jurnalistii de la The Economist caracterizeaza chiar rata somajului din China ca fiind „imposibil de stabila”.

De exemplu, rata somajului urban este oficial de doar 4,1% in prezent. Aceasta cifra ar putea sa indice o vigoare economica, insa ciudat este faptul ca a ramas la acelasi nivel, fara a inregistra vreo schimbare incepand din 2010. Mai mult, inca din anul 2002, rata somajului s-a pastrat intr-un interval restrans, care a oscilat intre 4.0-4.3%, chiar si in ciuda crizei financiare globale.

Potrivit datelor oficiale, scrie Quartz, rata somajului in China este mai stabila chiar si decat in Japonia, unde politicile ingreuneaza concedierea angajatilor.

O noua cercetare arata insa ca rata reala a somajului ar putea fi chiar si de doua ori mai mare in China. Intr-o analiza emisa de Biroul National de Cercetare Economica, Universitatea Shangai si Universitatea Jonhs Hopkins, se arata ca in intervalul 2002-2009 rata somajului din China a fost de 10,9%, ceea ce inseamna chiar si cu sapte puncte procentuale mai mult decat indicat cifrele oficiale pentru acea perioada.

Studiul nu aduce date mai recente, astfel ca nu s-a putut demonstra daca piata muncii s-a deteriorat din 2009 pana in prezent, odata cu incetinirea economiei chineze.

Cercetarea scoate insa in evidenta impactul masiv produs de falimentul companiilor de stat din anii '90. Rata somajului intre anii 1988-1995 era de doar 3,9%, dupa care a crescut constant, ajungand la 6,% pana in 2002.

Firmele de stat jucau un rol important si au reprezentat o lovitura grea. De exemplu, in nord-estul Chinei, odata cu inchiderea firmelor detinute de stat, aceasta regiune a inregistrat un somaj in medie de 12,5% in interviul 2002-2009.

Quartz scrie ca desi asteptarile vizau o imbunatatire a situatie somajului, mai ales odata cu intrarea Organizatiei Mondiale a Comertului, care a dus la un boom al productiei in China si imbunatatirea conditiilor de lucru. Insa, cifra de 10,9% arata ca acestea nu au fost suficiente pentru a compensa disponibilizatie masive facute odata cu falimentarea companiilor de stat, iar criza economica globala pare sa fi avut de asemenea efect.

Luni, Bursa din Shanghai a inchis in declin cu 8,7%, cel mai mult dupa 2007, influentand negativ si restul burselor si pietelor valutare asiatice, pe fondul temerilor investitorilor legate de impactul incetinirii cresterii celei de-a doua mari economii a lumii, transmite MarketWatch.

Declinul pietelor asiatice de capital a urmat scaderilor accentuate consemnate vineri de actiunile din SUA si Europa. La originea declinului se afla ingrijorarea ca avansul economiei chineze ar putea incetini semnificativ, potrivit Mediafax.

Pentru a creste competivitatea exporturilor, autoritatile chineze au decis in urma cu doua saptamani sa devalorizeze yuanul, luand prin surprindere pietele. Investitorii vor urmari urmatoarea miscare a autoritatilor de la Beijing, dupa ce Wall Street Journal a relatat ca banca centrala se pregateste sa inunde sistemul bancar cu lichiditati pentru a stimula creditarea.

Sursa foto: Chinez, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri