Asociatia Municipiilor din Romania vrea modificarea Codului Fiscal, cerand suprataxarea cladirilor si terenurilor abandonate, precum si reintroducerea taxei hoteliere, venit pe care autoritatile locale il foloseau pentru promovarea turismului, a declarat presedintele executiv al AMR, Ilie Bolojan.

"Noi am discutat si cu reprezentantii Guvernului si am trimis solicitari la toate conducerile partidelor parlamentare, in urma cu aproximativ o saptamana. Cerem partidelor parlamentare, daca tot se discuta Codului Fiscal, inca o data, sa introduca posibilitatea de a supraimpozita imobilele si terenurile neingrijite, precum si reintroducerea taxei hoteliere, pe care au anulat-o, taxa care exista de 20 de ani, in Romania”, a declarat presedintele executiv al Asociatiei Municipiilor din Romania (AMR), Ilie Bolojan, scrie Mediafax.

Presedintele executiv al AMR a mai afirmat ca proiectul de Cod Fiscal, in forma trimisa initial in Parlament, prevederea suprataxarea cladirilor si a terenurilor abandonate, insa, la dezbaterea din Comisia de buget a Camerei Deputatilor, alesii au votat pentru respingerea acestei masuri. Bolojan a mai precizat ca prin introducerea in Codul Fiscal a prevederii referitoare la imobile si cladirile neingrijte, autoritatile locale nu sunt obligate sa aplice aceasta supraimpozitare, ci doar le ofera aceasta posibilitate.

"Solicitam introducerea acestei masuri pentru a da posibilitatea ca autoritatile locale sa poata sa supraimpoziteze imobilele neingrijite, deci nu este o chestiune obligatorie, este o posibilitate. Se creaza, astfel, posibilitatea de aplicare a unor politici publice locale. Daca vrea consiliul (local - n.r), poti sa o aplici sau nu. Taxarea se poate majora de pana la cinci ori. Se poate aplica treptat, in fiecare an, poate fi in cresetere, se poate dubla sau tripla, asta tine de fiecare localitate in parte. Aceasta posibilitate legala este o practica europeana, nu este ceva nou la noi", a mai spus presedintele executiv al AMR.

Bolojan a mai spus ca, in politica romaneasca, alesii "vor sa dea doar vesti bune" si cum suprataxarea este considerata "o veste proasta", oamenii politici se feresc de adoptarea acestei masuri. Potrivit conducerii AMR, au existat discutii cu liderii partidelor parlamentare, care "in principiu, au fost de acord" cu propunerile asociatiei. Ilie Bolojan a mai atras atentia ca decizia Parlamentului de a scoate taxa hoteliera din Codul Fiscal, taxa pentru care fiecare turist platea intre 0,5 si 1,5%, din valoarea cazarii, face ca Romania sa fie singura tara din Europa care nu ar mai avea aceasta taxa.

Bolojan a argumentat necesitatea reintroducerii taxei hoteliere, afirmand ca acest venit local era folosit de primarii pentru a promova turismul, in zona, prin participarea la targuri, evenimente locale si inteprinderea altor demersuri specifice. Asociatia Municipiilor din Romania a adresat, recent, un memoriu ministrului Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, prin care solicita reintroducerea impozitarii suplimentare a imobilelor constand in cladiri si terenuri neingrijite sau abandonate din intravilanului localitatilor, precum si reintroducerea taxei hoteliere, cu stabilirea cuantumului ei de catre Consiliile Local, in cadrul unui interval 0,5%-5%. Liderii partidelor parlamentare se vor intalni joi pentru a discuta despre reexaminarea Codului Fiscal, dupa ce, la initiativa PSD, sesiunea parlamentara extraordinara programta pentru inceputul acestei saptamani a fost anulata.

Sursa foto: Taxe/ Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri