Costul orar al fortei de munca in forma ajustata in functie de numarul zilelor lucratoare a crescut cu 4,31% in trimestrul al doilea fata de trimestrul precedent si cu 7,66% fata de acelasi trimestru al anului anterior, a anuntat Institutul National de Statistica (INS).

In forma bruta, fata de aceleasi perioade de comparatie, variatia costului orar al fortei de munca a diferit nesemnificativ fata de forma ajustata (4,20%, respectiv 7,64%), scrie Mediafax.

"Fata de primul trimestrul din 2015, costul orar al fortei de munca in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare a crescut in majoritatea activitatilor economice. Cele mai semnificative cresteri s-au inregistrat in industria extractiva (20,74%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (14,62%) si intermedieri financiare si asigurari (11,42%)", arata INS, intr-un comunicat.

Scaderea costului orar al fortei de munca in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare s-a inregistrat doar in constructii, cu 1,72%).

Cresterea fata de trimestrul anterior pentru indicii in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 4,29%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 4,39%. Cresterile inregistrate de cele doua componente - pentru indicii in forma bruta (neajustata) - au fost de 4,18%, respectiv 4,27%.

Comparativ cu trimestrul al doilea al anului trecut, cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare se observa in alte activitati de servicii (14,19%), activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (13,92%) si informatii si comunicatii (11,38%). Cresterea cea mai mica a avut loc in activitatea productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (1,77%).

Sursa foto: bani, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri