Povestea fascinanta a Shenzhen-ului incepe in urma cu 35 de ani, cand oraselul de pescari cu doar 20.000 de locuitori in zona urbana a primit binecuvantarea liderului reformist al Chinei, Deng Xiaoping, pentru a deveni o zona economica speciala. Transformarea care a urmat in urmatorii 35 de ani este cea mai buna dovada a faptului ca statul poate antrena prin politicile sale sau, mai bine zis, prin absenta controlului dezvoltarea spectaculoasa a oricarei comunitati, indiferent de gradul de expertiza al locuitorilor pe anumite sectoare.

Shenzhen este un oras care in acte are o vechime de 36 de ani, dupa ce regimul comunist a schimbat numele regiunii Bao'an in Shenzhen City, in 1979. Centrul urban al Shenzhen numara doar 20.000 de locuitori la acea vreme si se intindea pe 3 kilometri patrati.

Orasul de pescari care la inceputul anilor '80 se uita cu invidie la bunastarea si dezvoltarea Hong Kong-ului, la acea vreme o colonie prospera a britanicilor aflata la doar cativa kilometri, urma sa cunoasca o transformare radicala intr-un foarte scurt timp si sa devina un hub tehnologic, cu un PIB de peste 260 miliarde de dolari - care il depaseste cu 30% pe cel al Romaniei.

Shenzhen a fost prima zona economica speciala din China, inaugurata in mai 1980. Rezultatul celor 35 de ani de economie de piata se poate observa in imaginea de mai jos.

In prezent, populatia oficiala a Shenzhen-ului depaseste 12 milioane de locuitori, dar localnicii vorbesc despre o cifra de peste 16 milioane, avand in vedere ca in oras vin sa munceasca oameni din toate regiunile Chinei, fara sa fie inregistrati in statistici. Sezonul vara-toamna este cel mai aglomerat in Shenzhen, pentru ca in aceasta perioada toate fabricile lucreaza la turatie maxima pentru a pregati milioanele de gadget-uri care vor ajunge in SUA sau Europa de Craciun.

Shenzhen se intinde acum pe mai bine de 2.000 km patrati, de la circa 3 km patrati in 1980.

Se spune ca, daca Silicon Valley este epicentrul lumii software-ului, Shenzhen este inima industriei de hardware, pentru ca zeci de firme cu prezenta internationala produc tehnologie si gadget-uri la fabricile din acest mega-oras. Aici se afla si una dintre fabricile Foxconn, locul unde sute de mii de chinezi lucreaza pentru a construi milioane de "jucarii" Apple, sau campusul gigant - de 40.000 de angajati - al creatorului de tehnologie Huawei.

Practic, Shenzhen este orasul tuturor posibilitatilor hardware si orice investitor care are un start-up va putea face usor pasul de la schite spre productia a sute de mii de gadget-uri.

Strazile megalopolisului sunt aglomerate si abunda in SUV-uri si limuzine occidentale, dar si in copii foarte reusite ale celebrelor branduri de automobile din Europa si Statele Unite. Din numeroasele mall-uri, aglomerate si extravagante, poti cumpara branduri de renume, Prada, Burberry sau Hermes, dar si imitatii foarte reusite ale acestor produse.

In zonele turistice, vanzatorii ambulanti te acosteaza si agaseaza la fiecare colt cu diferite imitatii la preturi de 10 ori mai mici decat originalul, indicandu-ti prin gesturi ca iti pot vinde un ceas identic cu cel pe care il porti la mana la un super pret.

Printre mall-uri si zgarie nori - probabil ca sunt cateva sute de cladiri cu zeci de etaje - se face remarcat cel mai inalt turn de birouri din China si al patrulea din lume, denumit Ping An International Finance Centre. Mega-structura are 115 etaje si urmeaza sa fie gata in 2016, dar la prima impresie pare ca va fi inaugurat chiar mai devreme, pentru ca muncitorii mai aveau de terminat doar ultimele 5-6 etaje si helipadul (terminalul pentru elicoptere de la ultimul etaj).

*Ping An International Finance Centre este turnul din departare, nu cel negru din apropiere

Ce a insemnat statutul de zona economica speciala

Decizia lui Deng Xiaoping de la inceputul anilor '80 de a face din Shenzhen o zona economica speciala a dus la o explozie a bunastarii si dezvoltarii. Inainte de 1980, Shenzhen era inconjurat de un gard de sarma ghimpata de peste 130 km, care bloca intrarea strainilor, dar si fuga chinezilor in Hong Kong.

Deschiderea granitei catre investitorii straini si faptul ca zona economica speciala nu se mai supunea politicilor comuniste in vigoare in restul Chinei a atras rapid fluxuri imense de capital occidental. In prezent, sute de firme americane sau europene au investitii de miliarde de dolari in Shenzhen, necesare pentru a produce mai ieftin gadget-uri si tehnologie decat in tarile dezvoltate.

Insa, dezvoltarea fulminanta a venit si cu un cost. In Shenzhen s-a creat in ultimii ani o bula imobiliara, pretul apartamentelor ajungand la 500.000 dolari in zonele bune ale orasului. Dobanzile la creditele ipotecare pentru a putea sa iti cumperi un apartament de 100 mp sunt de 7-8% si s-au format liste de asteptare pentru accesarea imprumuturilor.

De aceea, multi chinezi prefera sa faca naveta din orasele invecinate sau sa stea in chirie.

Poluarea face parte si ea din reversul medaliei, zonele foarte dezvoltate ale Chinei fiind recunoscute pentru cotele alarmante ale particulelor toxice. Autoritatile interzic pescuitul in apele care inconjoara Shenzhen-ul sau scaldatul populatiei. Totusi, megapolisul incearca sa ramana unul dintre cele mai verzi orase din China, vegetatia facandu-si loc printre autostrazi si zgarie nori.

Casele traditionale au disparut insa definitiv din peisajul orasului pescaresc din urma cu 35 de ani, singura amintire fiind parcul tematic Splendid China, un muzeu in miniatura al cladirilor traditionale si al monumentelor istorice din toata China (foto jos).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri