Noul Cod Fiscal, care urmeaza sa intre in vigoare din anul 2016, introduce plata obligatorie de contributii de sanatate pentru persoanele care nu au niciun fel de venituri, valoarea lunara a acesteia ridicandu-se la 5,5% din salariul minim brut pe economie. Astfel, chiar daca o persoana nu obtine niciun venit, ea va datora CASS de 66 de lei in fiecare luna, avand in vedere ca salariul minim brut ar urma sa creasca anul viitor la 1.200 de lei.

O persoana fara venituri va trebui, incepand din 2016, sa achite anual in contul asigurarilor de sanatate suma de 792 de lei, plata urmand sa se faca trimestrial, pana la data de 25 a ultimei luni din interval. Prevederea a fost inclusa in articolul 180 din noul Cod Fiscal, care a fost publicat joi in Monitorul Oficial, dupa ce a fost promulgat de catre presedintele Klaus Iohannis.

Articolul respectiv mentioneaza ca „persoanele fizice care nu realizeaza venituri de natura celor mentionate la articolul 155 si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei sau in categoriile de persoane pentru care plata contributiei se suporta din alte surse, datoreaza, lunar, contributie de asigurari sociale de sanatate si au obligatia sa solicite inregistrarea la organul fiscal competent, in termen de 15 zile de la data la care se incadreaza in aceasta categorie“.

Citeste in continuare pe adevarul.ro.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri