Contul curent al balantei de plati a inregistrat la sapte luni un deficit de 347 milioane euro, comparativ cu 997 milioane euro in perioada similara din 2014, in conditiile reducerii deficitului veniturilor primare, al majorarii excedentelor balantei serviciilor si balantei veniturilor secundare.

Astfel, in primele sapte luni ale anului deficitul veniturilor primare s-a redus cu 595 milioane euro, la 1,69 miliarde euro, in timp ce excedentul balantei serviciilor a crescut cu 310 milioane euro, la 3,64 miliarde euro, iar execedentul balantei serviciilor secundare a urcat cu 276 milioane euro, la 1,24 miliarde euro, se arata intr-un comunicat al Bancii Nationale a Romaniei citat de Mediafax.

Investitiile directe ale nerezidentilor in Romania au insumat 2,08 miliarde euro, din care participatiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au inregistrat 1,23 miliarde euro, iar creditele intragrup 856 milioane euro net. Datoria externa pe termen lung a insumat 70,49 miliarde euro la sfarsitul lunii iulie, reprezentand 77,8% din total datorie externa, in scadere cu 6,9% fata de sfarsitul anului trecut.

Datoria externa pe termen scurt a inregistrat la finele lunii iulie nivelul de 20,1 miliarde euro, (22,2% din total datorie externa), in crestere cu 8,2% fata de finele lunii decembrie. In perioada analizata, datoria externa totala a scazut cu 3,71 miliarde euro. Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 39% in perioada ianuarie - iulie, comparativ cu 37,3% in anul 2014. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri si servicii a fost sase luni la sfarsitul lunii iulie, comparativ cu 6,9 luni la finele lunii decembrie a anului trecut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri