Piata muncii se misca, companiile de recrutare au din ce in ce mai multe joburi deschise, insa, paradoxal, le ocupa din ce in ce mai greu, deoarece romanii nu vor sa munceasca. Un procent important dintre acestia prefera sa stea acasa, pe banii statului. Florin Godean, country manager in cadrul companiei Adecco Romania, a dat exemplul unui proiect de recrutare pe care l-a derulat in Vaslui si unde, din 400 de oameni fara locuri de munca, doar doi au acceptat un job.

"Exista o anumita relaxare fata de locul de munca, in sensul in care oamenii nu vor sa munceasca. Avem niste date statistice, tinerii pana in 34 de ani in proportie de 44% stau cu parintii in Romania, in timp ce la polul celalalt, in Suedia, doar 2% dintre tineri mai locuiesc cu parintii. Stand cu parintii, nu au cheltuieli cu chiria, mancare le face mama, deci au cheltuieli putine si nu vor sa munceasca", a declarat intr-un interviu acordat wall-street.ro managerul celei mai mari firme de recrutare si plasare de angajati in regim temporar din Romania.

El a aratat ca daca in zonele cu nivel de trai mai ridicat, precum marile orase, ca Bucuresti, Timisoara sau Cluj-Napoca, oamenii, chiar daca schimba multe joburi, macar au un loc de munca, in zonele mai sarace din tara romanii prefera sa traiasca din ajutoarele sociale oferite de statul roman.

"In zonele sarace, precum zonele de est, de sud ale Romaniei, oamenii au o frica de mobilitate. Nu vor sa plece pentru ca au securitate, e greu sa isi largeasca orizontul. Noi vrem sa ii ducem in Vest, le oferim si cazare. (...) Am fost intr-un sat din Vaslui, unde din 400 de asistati social, doar doi au venit la lucru. Asta inseamna foarte putin, iar eforturile noastre sunt extrem de mari ca sa ii convingem sa vina sa munceasca", a explicat reprezentantul Adecco Romania.

Romanii refuza posturi cu salarii de pana la 2.000 de lei pe luna

Adecco recruteaza masiv muncitori necalificati care sa lucreze in regim temporar ca muncitori necalificati in fabricile de automotive situate in zona de vest a Romaniei.

"Noi vrem sa ii ducem in vest, le oferim transport si cazare. Salariile nu sunt spectaculoase, sunt salarii de inceput, peste minimum pe economie. Mai mult, sunt oameni care ajung sa castige intr-o luna pana la 2.000 de lei net, iar asta nu presupune sa munceasca ca robotii, inseamna sa fie productivi si sa munceasca si ore suplimentare din cand in cand", a explicat Florin Godean.

Este, totusi, un inceput, pentru ca majoritatea oamenilor nu au educatie, nu au muncit vreodata si intra intr-o fabrica, intr-un sistem. Ei au variante in a alege sa stea acasa si sa primeasca sau nu ajutor de somaj sau ajutor social sau a se duce la un loc de munca

Adecco, companie care activeaza in Romania prin Adecco Romania si Adecco Resurse Umane, face parte din grupul cu acelasi nume, cu cu birouri in peste 60 de tari. Adecco Romania a raportat anul trecut o cifra de afaceri de 54 milioane de euro si un profit brut de 1,8 milioane de euro.

Intre principalele companii cu activitate in piata de recrutare se mai numara Lugera, ManpowerGroup Romania, Gi Group, APT Resources & Services si Agentia Professional.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri