Declinul din ultimele 15 luni al preturilor materiilor prime incepe sa semene cu o criza, investitorii reactionand la cererea scazuta din China si sfarsitul erei banilor ieftini pusi la dispozitie de Rezerva Federala (Fed) a Statelor Unite, relateaza Bloomberg.

Un indice Bloomberg pentru contractele futures de marfuri a scazut cu 50% de la un maxim atins in 2011, iar opt din 10 cele mai slabe performante din indicele Standard&Poor’s 500 au fost inregistrate in acest an de titluri ale unor companii din sectorul resurselor naturale. Alcoa, cel mai mare producator de aluminiu din Statele Unite, a anuntat luni ca se va diviza in doua companii, pe fondul supraproductiei din piata, scrie Mediafax.

Royal Dutch Shell a anuntat tot luni ca renunta la operatiunile de forare din largul Alaskai, din cauza costurilor prea ridicate, in timp ce titlurile traderului de marfuri Glencore au scazut cu pana la 31% la bursa din Londra, la un minim record. "Pe fondul incetinirii activitatilor economice in China si a incertitudinilor, temerile din piata s-au intensificat, iar cererea de marfuri a scazut", a declarat Ed Hirs, director general al unui mic producator de petrol, care preda economia energiei la Universitatea din Houston.

Preturile aurului si argintului au atins niveluri record in urma cu patru ani, in timp ce cotatiile petrolului au scazut la jumatate fata de iunie 2014, declin accentuat de decizia OPEC din noiembrie de a mentine plafonul prpductiei in pofida ofertei in exces. In SUA, pretul gazelor naturale a scazut la mai putin de o patrime din valoarea din 2008.

Situatia se va inrautati, avertizeaza John LaForge si Warren Pies, analisti la Ned Davis Research Group din Venice, Florida. Analistii considera ca marfurile ar putea fi in al patrulea an dintr-un ciclu "super-bear" de 20 de ani. Cei doi au analizat ciclurile pietei marfurilor incepand din secolul 18 si au conchis ca acestea sunt influentate mai mult de nivelul de incredere a investitorilor decat de factorii fundamentali.

Elementul pozitiv este faptul ca cea mai mare parte a problemelor apar in primii sase ani ai pietei bear, a aratat LaForge. "In sectorul marfurilor vor avea loc multe falimente, companii care se vor inchide. Este nevoie sa se intample acest lucru pentru ca oferta sa scada", a explicat analistul.

O strategie de reducere a datoriilor anuntata acum trei saptamani de directorul general al Glencore, Ivan Glasenberg, si un plan de vanzare a unei participatii la divizia de agricultura a grupului nu au reusit sa opreasca declinul titlurilor. Investec a avertizat luni ca beneficiile actionarilor vor fi scazute, daca preturile materiilor prime se vor mentine la un nivel scazut.

Shell a anuntat luni ca grupul va inregistra costuri legate de operatiunile din Alaska in valoare de circa 3 miliarde de dolari, in timp ce costul unor angajamente contractuale suplimentare se vor ridica la 1,1 miliarde de dolari. Alcoa, unul dintre cei mai mari producator de aluminiu la nivel global, se va scinda in doua companii listate la bursa, pana la jumatatea anului viitor, urmand modelul unui numar tot mai mare de companii care urmaresc accelerarea cresterii prin divizare.

Scindarea Alcoa va duce la formarea unei companii producatoare de bauxita, alumina si aluminiu si a unei alte companii care se va concentra pe inovatii in produse si solutii de inginerie de inalta performanta, din materiale multiple, si pe solutii destinate pietelor cu crestere atractiva, a anuntat grupul. Decizia companiei americane ale legatura si cu concurenta mare venita din China.
Pe de alta parte, profiturile companiilor industriale chineze au scazut cu 8,8% in august, fata de aceeasi perioada a anului trecut, pierderile agravandu-se in pofida a cinci reduceri ale dobanzilor operate din noiembrie de banca centrala chineza si a eforturilor guvernamentale de accelerare a proiectelor de investitii.

Efectele problemelor din China se propaga in intreaga lume. Grupul american Caterpillar a anuntat saptamana trecuta ca va renunta la 10.000 de angajati, respectiv 9% din forta de munca. Actiunile producatorului de chimicale Huntsman au scazut cel mai mult in ultimii patru ani, in urma anuntului ca preturile mici ale titanului vor avea un impact negativ asupra profitului din trimestrul al treilea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri