Europa cunoaste in prezent cele mai dinamice si framantari sociale de la finele celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Criza imigrantilor extracomunitari, cea a datoriilor Zonei Euro si a tragediei elene au pus sub semnul intrebarii in ultimii ani sustenabilitatea constructiei comunitare europene un forma actuala. Acum, Spania se afla in pragul unei secesiuni, dupa ce separatisti catalani si-au asigurat majoritatea parlamentara in alegerile regionale din 27 septembrie 2015.

Alianta pro-independenta "Junts pel Si" ("Impreuna pentru DA") si separatistii de extrema-stanga CUP ("Candidatura unitatii populare") a castigat 62 si, respectiv, 10 de locuri in parlamentul regional de 135 de locuri. Cu toate acestea, au fost aproape (47,8%) de a obtine o majoritate absoluta a votului. Pe de alte parte, Ciudadanos (Cetatenii) si Partidul Popular de guvernamant, care se opun oricarei forme de separatism, au primit doar un numar de 25 si 10 de locuri. Partidul Socialist din Catalonia si alte partide, care ar fi mai inclinate sa accepte o solutie negociata cu statul central spaniol, au primit 16 si, respectiv, 11 de locuri.

In ultimii ani, au existat mari demonstratii pro-independenta in regiunea Catalonia, o rezolutie in Parlamentul regional catalan cu privire la dreptul la auto-determinare si un referendum simbolic in noiembrie 2014. Reflectand importanta problemelor in discutie, ultimele alegeri regionale au cunoscut o participare populara ridicata (77,5% din alegatorii eligibili, cu aproape 10,5 puncte procentuale mai mult decat la alegerile din 2012), potrivit unei analize Coface.

Partidul "Impreuna pentru DA" considera ca tabara politica favorabila independentei are acum "puterea si legitimitatea" pentru a impinge mai departe cu un plan de secesiune fata de Spania in urmatoarele 18 luni. Acest partid separatist a promis chiar sa pregateasca structurile de stat necesare pentru transferul de suveranitate si sa organizeze o conventie constitutionala.

Incertitudinea politica nu este inca indepartata

Negocieri dure ar urma sa se desfasoare intre partidele conservatoare si factiunile separatiste anticapitaliste pentru a determina calea de urmat si cine va conduce regiunea. Partidul euro-fobic CUP nu se arata impresionat de ideea unui nou mandat pentru guvernul regional condus de Artur Mas, care a candidat pe listele "Impreuna pentru DA". Parlamentul din Catalonia trebuie sa desemneze un presedintele regional in termen de 2 luni. In caz contrar, noi alegeri vor trebui sa aiba loc, scriu analistii Coface.

Un conflict a inceput deja intre partidele pro-independenta si guvernul spaniol, care subliniaza ca separatistii nu a primit majoritatea absoluta a votului popular si refuza sa intre in dialog cu privire la chestiunea independentei. Separatistii catalani spera insa cu siguranta ca un guvern mai conciliant va fi ales la alegerile legislative spaniole din luna decembrie. Un sondaj popular intreprins de El Pais in perioada 7-11 septembrie 2015 a subliniat ca exista un avans redus pentru partidul PSOE - Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (24,6% fata de 23,4% pentru Partidul Popular, 18,6% pentru Podemos si 16,1% pentru Ciudadanos).

Spania-Catalonia: divortul imposibil

Atat Catalonia, cat si Spania, ar avea mai mult de pierdut decat de castigat din independenta regiunii autonome catalane, care, probabil, ar declansa iesirea acesteia din urma din Uniunea Europeana. In ceea ce priveste Catalonia, separatistii subliniaza castigurile de care provincia s-ar bucura de pe urma unei autonomii fiscale complete, dar nu iau in considerare faptul ca independenta ar putea pune in pericol companiile exportatoare ca urmare a aplicarii tarifului vamal comun si a costurilor de tranzactie si ar incuraja relocarea acestor companii in alta parte a Europei pentru a recastiga accesul la piata unica, precum si reducerea investitiilor straine directe.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a anuntat ca Guvernul nu va permite, in nici un caz, secesiunea Cataloniei. "Nimeni nu va distruge unitatea Spaniei", a declarat el. Politicieni din Uniunea Europeana (UE) au avertizat ca o Catalonie independenta nu ar face parte nici din Uniune si nici din zona euro.

Si sectorul bancar din Spania a avertizat saptamana trecuta asupra faptului ca secesiunea unilaterala ar putea duce la instabilitate financiara, ceea ce va forta bancile sa paraseasca regiunea. Pentru statul central, aceasta secesiune ar reprezenta pierderea uneia dintre regiunile cele mai bogate si cele mai populate din Spania. Catalonia reprezinta intr-adevar, o cincime din economia nationala, mai mult de o cincime din industria spaniola, un sfert din exporturile spaniole si 16% din populatie. Pe de alta parte, Catalonia este, de asemenea, una dintre provinciile cele mai indatorate (datoria depaseste 30% din PIB-ul sau).

Sursa foto: Cladire in Barcelona cu steagul Cataloniei

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri