Desi in crestere, piata autohtona a cafelei ramane la un consum anual sub jumatate din media de aproximativ 5 kilograme pe cap de locuitor din Europa. Cauza: in principal accizele, care incep de la 680 de euro pe tona de cafea verde si ajung pana la 4.000 euro pe tona pentru cea solubila. Aceste accize au adus bugetului de stat 2,5 mld. euro in 2005. Finantele intarzie sa ia o pozitie in favoarea importatorilor. Potrivit noului Cod Fiscal, accizele la diferite sortimente de cafea urmeaza sa fie reduse doar cu 10% cu incepere din 2007
Consumul de cafea in Romania a crescut anul trecut pana la aproape 2 kilograme pe cap de locuitor pe an, fata de nivelul de 1,78 kilograme pe cap de locuitor inregistrat in anul precedent, potrivit datelor furnizate de Asociatia Romana a Cafelei.

Desi in crestere, piata autohtona a cafelei ramane insa la un consum anual sub jumatate din media de aproximativ 5 kilograme pe cap de locuitor din Europa, in principal din cauza accizelor la cafea care incep de la 680 de euro pe tona de cafea verde si ajung pana la 4.000 euro pe tona de cafea solubila, se arata intr-un studiu efectuat de Asociatia Romana a Cafelei, organism care reuneste companii importante din industria cafelei de la noi, precum Alka Co, Kraft Foods Romania, Nestl, Panfoods si Tchibo.

Cu mai mult de jumatate, in urma Europei

Romania ramane, astfel, codasa in Europa in privinta consumului de cafea pe consumator. In timp ce in tari precum Finlanda consumul este de 11,94 kg pe cap de locuitor, Germania 7,4 kg, iar Austria 7,6 kg fata de o medie de peste 5 kg in Europa, Romania se situeaza la un consum sub 2 kg pe an. Chiar si in tarile din Europa de Est consumul este superior celui din tara noastra: 3.32 kg in Ungaria, 3,2 kg in Cehia sau 3,5 kg in Slovacia.

Evolutia pe plan international a pietei cafelei este determinata astazi de o crestere spectaculoasa a pretului acesteia, care a inregistrat majorari de 43,78% in 2005, comparativ cu 2004 (astfel, pretul composit ICO pentru cafea in 2004 era 62,15 centi per lb, iar in 2005 a ajuns la 89,36 centi per lb). Totodata, pretul mediu in ianuarie 2006 a fost de 101,2 centi la lb. Potrivit analistilor, ne aflam la baza unei curbe ascendente a pretului mondial al cafelei, insa nu putem sa detectam deocamdata scaderi semnificative.

Majoritatea tarilor din UE nu practica accize la cafea, exceptie facand Belgia, Germania si Danemarca. Din acest motiv, Finantele propuneau in 2004 ca accizele la cafea sa fie reduse cu 20% in 2005, 50% in 2006, urmand a fi eliminate total in 2007.

Accize mai mici

Conform analizei Asociatiei Romane a Cafelei, datorita primei transe de reducere a accizelor la cafea cu 20% in 2005 impactul cresterii pretului international al cafelei nu a fost inca resimtit in Romania. Astfel, datorita reducerii minore a accizelor, consumul de cafea a crescut in 2005 la numai 1,97 kg pe cap de locuitor fata de 1,78 in anul 2004, produsul ramanand in continuare puternic accizat fata de alte tari din UE, ceea ce-l mentine la cota de "lux" pentru majoritatea consumatorilor romani.

Acest fapt permite produselor de contrabanda, contrafacute, sa patrunda nestingherite in Romania, mentinand piata gri, care nu aduce taxe si impozite la buget. "In acest context international, ARC considera ca este imperios necesara eliminarea accizelor la produsele din cafea in Romania, fapt care va genera pe termen mediu venituri suplimentare la bugetul de stat, reducerea masiva a contrabandei, precum si cresterea accesibilitatii consumatorului roman la acest produs alimentar", a declarat Gabriel Sidere, secretar general ARC.

Cafea de lux

Alaturi de Romania, Bulgaria se numara printre tarile in care cafeaua este accizata. In eforturile de armonizare a legislatiei fiscale cu cea din UE, guvernul bulgar a demarat procedura de eliminare a accizei la produsele din cafea.

Astfel, inca din 2005, accizele la cafea au fost reduse in Bulgaria cu pana la 60%, guvernul bulgar reusind astfel sa dea o lovitura de gratie contrabandei cu produse din cafea, ceea ce a condus la o crestere semnificativa a importurilor "oficiale" de cafea. Astazi nivelul accizelor la produsele din cafea in Bulgaria este de circa 350 euro per tona cafea verde, 500 euro per tona cafea prajita si 750 euro per tona cafea solubila, in vreme ce in Romania accizele inregistreaza niveluri mult mai ridicate: 680 euro per tona cafea verde, 1.000 euro per tona cafea prajita si 4.000 euro per tona cafea solubila.

Cotatiile cafelei dau in clocot

Oferta de cafea data de productie este limitata global, iar stocurile, destul de scazute in ultimul timp, sunt nevoite sa faca fata unei cereri crescande. In acest an, consumul mondial de cafea din toate sortimentele urmeaza sa se ridice la 117 milioane de saci, potrivit estimarilor revistei de specialitate Ico. Vremea nefavorabila din Vietnam si Brazilia, mari tari producatoare, poate conduce in continuare la cresterea pretului cafelei. Cursul cafelei "robusta" a crescut la finele lunii august la 1.586 dolari tona pe pietele la termen din Londra, valoare record a ultimilor sapte ani. Majorarea pretului cafelei "robusta" influenteaza si pretul tipului de cafea arabica, care reprezinta 65% din cafeaua mondiala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri