Sustenabilitatea datoriei publice a Romaniei, din perspectiva macrostabilitatii, este o componenta esentiala a cresterii economice de durata, astfel ca trebuie dezbatut asupra traiectoriei datoriei publice in urmatorii ani pentru a nu ajunge in situatia Greciei, potrivit guvernatorului BNR, scrie Mediafax.

"Nu trebuie sa repet experienta Greciei. Clipul acesta pe care l-am auzit la o televiziune - «eram bogati si ne-am trezit intr-o dimineata saraci» - reflecta o realitate: crestere economica nesustenabila, o insistenta pe dezvoltare fara sa te uiti la banii pe care ii iei cu imprumut, la indatorare si fara sa gandesti cu mare atentie ca, la un moment dat, trebuie sa dai banii acestia inapoi. Ei sunt bani imprumutati, nu sunt donati, nu sunt cadou. In momentul cand trebuie sa dai banii inapoi este dramatic, nu numai pentru o tara, dar si pentru orice persoana, familie", a afirmat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la prezentarea Raportului asupra stabilitatii financiare 2015, ajuns la a zecea editie.

Raportul trateaza, pe aceasta tema, sustenabilitatea datoriei publice a Romaniei din perspectiva stabilitatii macroeconomice.

"Bineinteles ca prezumtia este ca stabilitatea macroecnomica este un bun public si trebuie sa avem grija de ea, asigura aceasta dezvoltare de durata a Romaniei. Nu putem sa ne stabilim un obiectiv, vrem crestere economica de 7%, toata lumea vrea.Important este daca a vrea inseamna si a putea. Altfel, se lanseaza in dezbare publica o suita de dorinte care nu au acoperire in realitate. Cine n-ar vrea sa avem crestere economica de 7% sau de 5%? Dar important e sa fie de durata. De aceea, cresterea economica sustinuta de pastrarea macrostabilitatii este repetata aproape obsesiv in acest raport", a punctat Isarescu.

El a precizat ca banca centrala a decis sa lanseze in dezbatere publica problema traiectoriei datoriei publice in urmatorii ani pentru a evita situatia din perioada crizei, in care aceasta s-a dublat, dar si dupa ce au existat numeroase confuzii in idei exprimate pe tema datoriei publice, privind legatura sa cu marimea deficitului sau cu obiectivul pe termen mediu (MTO – medium term objective).

"Sa evitam momente cum au fost acesti patru ani in care datoria publica s-a dublat, pentru ca am intrat intr-o perioada de criza, cu politici fiscale prociclice, cu explozie a creditului privat, el fiind prin definitia lui prociclic, ca orice mecanism de piata. (...) Politicile macroeconomice trebuie sa fie anticiclice pentru a contracara caracterul prociclic al pietelor", a subliniat seful bancii centrale.

El apreciaza ca dezbaterea publica va cuprinde, mai devreme sau mai tarziu, si clasa politica, fiind vorba de viitorul Romaniei, de o integrare sustenabila, serioasa, de durata in Uniunea Europeana si de apropierea sanatoasa de nivelurile de trai din UE. "Adica dezbaterea sa duca la acea situatie in care despre Romania sa nu se faca un clip publicitar cu formula pe care o auzim in prezent despre Grecia „eram bogati si intr-o dimineata ne-am trezit saraci", ca au venit la plata, sub forma de avalansa, toate datoriile publice si private pe care le-am contractat", a adaugat guvernatorul.

Raportul releva ca, in prezent, datoria publica a Romaniei este sustenabila. Potrivit metodologiei nationale, datoria publica bruta se situa, la finele lunii martie, la 40,5% din PIB, iar datoria neta la 33,8%. Cresterea in continuare a ponderii datoriei publice in PIB poate deveni insa periculoasa, contraproductiva si poate conduce la situatii extrem de dificile.

"S-a intamplat in perioada de criza, nu numai din cresterea gradului de indatorare, ci datorita caderii PIB-ului, aceasta este evolutia ciclica a unei economii. Dar s-a intamplat si pentru ca in asemenea perioade scad si veniturile, trebuie sa te pregatesti pentru asemenea perioade. Daca esti in perioada ciclului in care cresc veniturile, pentru ca ai crestere economica de 3-4%, apoi sa te gandesti ca exact atunci sa cresti deficitul public, insemna ca nu esti prudent si, pe undeva, ca ai o ipoteza total nerealista, ca economia va creste tot timpul", a mai spus Isarescu.

Un alt mesaj care se desprinde din raport este ca respectarea si in anii urmatori a MTO va asigura mentinerea unui deficit anual din PIB, cresterea moderata de la un an la altul a datoriei publice totale care sa permita stimularea economiei nationale si, concomitent, reducerea treptata a ponderii datoriei publice in PIB, eliberand resursele necesare pentru dezvoltarea eocnomiei.

Totodata, guvernatorul a dorit sa lamureasca doua confuzii pe care le-a auzit in aceasta vara, prima ca "MTO este o cifra aruncata acolo de cineva, ba mai mult a pus-o cu o asemenea rautate ca nu ne lasa sa ne dezvoltam, ca e un fel de conspiratie", iar a doua ca Romania nu se poate indatora.

"Chiar cu un MTO de 1%, Romania se poate indatora si datoria publica creste fizic, iei mai multi bani si-i introduci in economie. Dar daca e 1% si cresterea economica este 3%, ponderea datoriei scade, deci pe de o parte readuci datoria publica pe o traiectorie descendenta pentru a te pregati de viitoarea recesiune, care apare inevitabil, iar in al doilea rand te gandesti ce faci cu acel deficit de 1%, finantezi in continuare consum, cheltuieli sociale sau incepi sa te gandesti a la long, ca el sa-ti echilibreze capitolele bugetare pe toate partile. Usor de spus, greu de facut, pentru ca ai probleme cu forta de munca, cu pensionarii, cu asistatii sociali, dar acel 1% sa-l duci spre dezvoltare, sa fie pentru investitii. Daca atingi aceste doua obiective concomitent si toate se ascund sub o cifra numita MTO, as putea spune ca acel MTO nu este o cifra aruncata in van, ci se calculeaza extrem de precis si ca este un optim al deficitului pe termen lung", a explicat Isarescu.

De asemenea, pentru micsorarea decalajelor dintre Romania si alte state europene si pentru apropierea de nivelul acestora de dezvoltare, procesul nu se poate face "peste noapte", ci este unul de relativa durata si trebuie facut sistematic. Aceasta apropiere trebuie sa fie "cvasipermanenta", intrucat una rapida urmata de o cadere nu foloseste nimanui.

"Cuvantul sustenabil are o incarcatura, un continut pe care si romanii trebuie sa-l inteleaga. Este un proces pe generatii, o asemenea integrare si apropiere a nivelului de dezvoltare se intampla pe parcursul a mai multor ani si foarte importanta este cresterea economica a Romaniei superioara mediei europene sa fie a la long; De aceea vorbim si despre PIB-ul potential, cat poate sa creasca economia pentru ca aceasta crestere sa fie de durata", a mai comentat seful BNR.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri