Momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana (UE) nu va reprezenta un capat de drum pentru tara noastra, urmatorii ani fiind la fel de importanti pentru integrarea cu adevarat a Romaniei in sistemul european. Pe termen scurt si mediu multe sectoare vor intimpina dificultati insa pe termen mediu-lung avantajele statutului de membru UE pot fi foarte insemnate
Progresele economice inregistrate de Romania in ultimii ani au fost confirmate si de agentiile de rating care a imbunatatit rand pe rand calificativele acordate tarii noastre. Coface, urmata de Fitch si Standard&Poor`s au ridicat ratingul de tara acordat tarii noastre, Moody's fiind asteptata sa faca acelasi lucru in urmatoarea perioada.

Aderarea la Uniunea Europeana va aduce cu sine numeroase avantaje, de la fonduri structurale la posibilitati de afaceri, dar si numeroase dificultati pe care companiile din sectoarele cu un risc ridicat vor trebui sa le faca fata, mai ales pe termen scurt. Statutul de memru UE nu va insemna in opinia specialistilor o certificare neta ca economia romaneasca este ferita de riscuri, exemplul fiind Ungaria a caror rating de tara a coborat ulterior aderarii la organismul european

UE ne primeste, dar cu ce conditii?

Raportul Comisiei Europene din 26 septembrie va evalua nivelul de pregatire al Romaniei pentru aderarea la UE si va face o recomandare privind data efectiva a aderarii. Potrivit lui Leonard Orban, Ministrul Integreraii Europene si negociatorul sef cu UE, aderarea la 1 ianuarie 2007 incepe sa devina tot mai clara, in urma semnalelor primite atat de la lideri politici cat si de la organisme financiare precum agentiile de rating.

Ramane insa un aspect foarte important: care vor fi conditiile impuse tarii pentru aderarea la Uniunea Europeana. Oficialul roman a declarat in cadrul Conferintei de risc de tara organizata de compania de consultanta financiara Coface ca forul european ar putea aplica clauze de salvgardare Romaniei si dupa momentul aderarii.

Spre exemplu, in domeniul veterinar poate fi introdusa o astfel de clauza care sa interzica exporturile de carne de porc avand in vedere fenomenul pestei porcine de la noi din tar. Mai mult, produsele romanesti din carne de porc ar putea sa fie etichetate diferit de cele europene pentru consumul pe piata interna pentru a se face o diferenta intre cele doua surse de provenienta a carnii. O astfel de masura ar aduce pierderi semnificative companiilor autohtone din industria carnii. O alta clauza ar putea fi aplicata in domeniul justitiei, deciziile instantelor romanesti urmand practic sa nu fie recunoscute pe plan european.

Alte riscuri tin de fondurile structurale si de coeziune alocate Romaniei pentru perioada post-aderare, fonduri care se ridica la 32 de miliarde de euro. Pe baza Raportului Comisiei Europene din mai aceste fonduri ar putea fi diminuate sau am putea chiar sa nu mai primim o parte din bani din cauza faptului ca nu avem un aparat administrativ acreditat care sa gestioneze fondurile UE. Probabilitatea unei perioade de monitorizare dupa momentul aderarii este foarte mare in opinia lui Orban, justitia fiind unul din domeniile care ar putea fi monitorizat.

UE ne da 32 miliarde euro, noi contribuim cu minim 14 mld.

Romania are cateva vulnerabilitati pe care va trebui sa le elimine dupa momentul aderarii, considera presedintele Comisiei de Buget-Finante din Senat, Varujan Vosganian. Prima dintre ele tine de strategia fiscala, Romania urmand sa asigurare finantarea obligatiilor asumate fata de UE (estimarea fiind de 7,5 miliarde de euro intre 2007-2013).

De asemenea, tara noastra va trebui sa cofinanteze proiectele UE derulate in Romania, estimarea fiind de 2,5-3 miliarde de euroalte 150 de milioane de euro anual pana in 2013 urmand a fi cheltuite pentru indeplininrea standardelor agendei de la Lisabona. Alte fonduri vor fi directionate spre investitii in domeniile sociale precum educatia si sanatatea, acestea urmand sa se ridice la valoarea de 6,5 miliade de euro. Romania mai are in opinia oficialului roman vulnerabilitati si in ceea ce priveste agricultura, sistemul asigurarilor sociale si competitivitatea pe plan extern.

Problemele cele mai mari vor fi pe termen scurt si mediu, potrivit lui Ludovic Orban. Spre exemplu, companiile de stat din sectorul siderurgic care nu vor deveni viabile la 1 ianuarie 2008 vor trebui inchise. De asemenea, ajutoarele de stat oferite sectorului minier vor trebui sa ajunga la un nivel de compatibilitate cu cele similare din spatiul uniunii europene. Pe termen scurt si mediu multe domenii vor intampina dificultati, insa global, pe termen mediu si lung avantajele apartenentei la UE vor fi extraodinare, a mai declarat Orban.

Patru ani de liniste economica

Urmatorii patru ani ar putea reprezenta pentru tara noastra o perioada linistita din punct de vedere economic, fara crize majore. Presedintele Coface, Jerome Cazes, considera ca Romania nu va trece in perioada urmatoare printr-o criza economica majora avand in vedere ciclul acestor fenomene care se repeta in general la 10 ani.

Cu toate acestea, Cazes a atras atentia asupra riscului pe care il prezinta cresterea economica foarte accelerata pe care o inregistreaza Romania. Cand conduci cu 10 km pe ora exista un risc mult mai redus de a avea un accident decat atunci cand conduci cu 100 de km pe ora, a spus acesta. El a adaugat ca problema nu se pune cand va aparea un risc de creditare pentru tara noastra si cand va aparea, caci mereu apare o criza financiara.

In opinia acestuia nicio economie nu poate creste constant cu o rata de 7-8% pe an fara a urma o prabusire brusca. Acest risc este intalnit si in cazul companiilor autohtone, 65% dintre acestea raportand in 2005 o crestere de doua cifre. Cazes a oferit ca potential exemplu care poate fi considerat un risc nivelul ridicat al creditarii in valuta in timp ce veniturile sunt in moneda nationala.

Mai urcam o treapta

Cu toate acestea, presedintele Coface considera ca decizia de a imbunatati ratingul de tara acordat Romaniei, de la B la A4, a fost una corecta, Bulgaria fiind mentinuta cu acelasi rating B. Cazes a atras insa atentia asupra situatiei Ungariei, care in acest moment este considerata alaturi de Turcia ca fiind cel mai riscant mediu de afaceri din lume dupa ce ratingul tarii vecine a urcat de asemenea, urmand apoi o declasare.

Ratingul de tara de astazi este bun, dar sa ne pregatim pentru viitor, a mai spus presedintele Coface, care a afirmat ca exista o mare probabilitate ca Romania sa mai urce anul viitor inca o treapta panala la A3. Imbunatatirea ratingului acordat de Coface a fost sustinuta si de Varujan Vosganian, care a atras atentia ca Romania a depasit in ultimele luni toate estimarile companiei de consultanta financiara: crestere economica la sase luni de 7,4% comparativ cu estimare anuala de 4,4%.

Aderarea la Uniuninea Europeana nu aduce cu sine si un rating de tara bun, cum a tinut sa mai sublinieze Jeroma Cazes. Cum nu va aduce nici rauri de lapte si de miere, pentru care vom mai avea inca de muncit.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri