Fondul Monetar International recomanda ca politica monetara sa nu fie relaxata imediat, cu toate ca inflatia se va mentine negativa pana la jumatatea anului viitor, avand in vedere relaxarea fiscala expansiva din 2016, cresterea rapida a salariilor si incertitudinile de pe pietele financiare globale.

"Se preconizeaza ca inflatia generala anuala se va mentine in zona negativa pana la mijlocul anului 2016, reflectand in mare parte reducerea TVA-ului la alimente din luna iunie si reducerea cotei standard de TVA din ianuarie 2016 si preturile mai mici la marfuri. Cu toate acestea, nu se impune o relaxare imediata a politicii monetare, data fiind pozitia fiscala bazata pe expansiune din anul 2016, cresterea rapida a salariilor, anticipatiile inflationiste amplu ancorate si incertitudinile ce persista pe pietele financiare globale", a declarat intr-un comunicat sefa misiunii FMI in Romania, Andrea Schaechter, la finalul vizitei din perioada 13-21 octombrie, scrie Mediafax.

Continuarea inflatiei importate reduse ar putea insa complica pe viitor deciziile de politici, potrivit lui Schaechter. In ceea ce priveste sectorul bancar, sefa misiunii FMI apreciaza ca acesta a a facut fata cu bine incertitudinilor legate de Grecia din vara acestui an si continua sa mentina rezerve suficiente de capital si de lichiditati.

"Pe masura ce bilanturile s-au consolidat si redresarea economica a capatat teren, creditarea sectorului privat a inceput sa dea semne de revenire incipienta. In acelasi timp, mentinerea unor rezerve puternice va fi esentiala pentru ca bancile sa poata gestiona riscurile legale considerabile", a mai spus Schaechter.

Ea a punctat ca urgentarea adoptarii "atat de intarziatei" legislatii din sectorul financiar, referitoare la inchiderea bancilor, garantarea depozitelor, supravegherea macroprudentiala si la obligatiunile garantate, va contribui la intarirea cadrului legal actual si la alinierea acestuia la bunele practici internationale.

"In ceea ce priveste modernizarea regimului insolventei in Romania, procesul avanseaza, iar misiunea a recomandat consolidarea proiectului de legislatie secundara pentru a se asigura implementarea eficienta a cadrului legal privind insolventa personala", mentionat sefa misiunii FMI in Romania.

Discutiile dintre delegatia FMI si autoritatile romane s-au incheiat marti. Temele au inclus planurile fiscale, legea bugetului pentru 2016, reformele structurale si rectificarea bugetara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri